Consiliul UE a convenit luni în privința propunerii Comisiei Europene de a se acorda un ajutor în caz de dezastre în valoare totală de 454,8 milioane de euro pentru România, Italia și Turcia.

UPDATE

Ajutorul a fost adoptat miercuri și de Comisia de buget a Parlamentului European.

****

În cazul României și Italiei banii sunt pentru repararea pagubelor provocate de dezastre naturale în 2022, iar pentru Turciei - în legătură cu cutremurele din februarie 2023.

Asistența va proveni din bugetul UE pentru 2023.

UE va transfera bani din rezerva pentru solidaritate și ajutoare de urgență din cadrul bugetului său pentru 2023 către așa-numita linie bugetară operațională a Fondului de solidaritate al UE, de unde cuantumurile în cauză pot fi plătite țărilor care au solicitat asistență financiară din acest fond după ce au fost afectate de dezastre naturale.

Fondul de solidaritate al UE este conceput pentru a furniza asistență financiară în cazul unei catastrofe majore într-un stat membru sau într-o țară carepoartă negocieri de aderare cu UE.

Ajutorul va fi distribuit după cum urmează:

33,9 milioane de euro pentru a se acorda asistență României ca urmare a unei secete severe și generalizate, cu trei vârfuri principale: la sfârșitul lunii martie, la jumătatea lunii aprilie și, respectiv, în lunile iulie-august 2022;

20,9 milioane de euro pentru a se acorda asistență Italiei în urma precipitațiilor abundente care au dus la inundații fluviale și viituri rapide ce au afectat regiunile centrale ale Italiei în septembrie 2022;

400 de milioane de euro pentru a se acorda asistență Turciei în urma cutremurelor devastatoare care au afectat sudul Turciei în regiunea Kahramanmaraș și în regiunea Hatay în februarie 2023.

Ajutorul financiar va fi plătit după adoptarea ambelor propuneri de către Parlamentul European și Consiliu.