Statele membre UE au ajuns sâmbătă seara la un acord privind eliminarea controalelor la frontierele interne aeriene și maritime cu Bulgaria și România. Decizia a fost luată în unanimitate, în urma unei proceduri scrise.

Acquis-ul comunitar Schengen se va aplica la frontierele aeriene și maritime ale României și Bulgariei începând cu luna martie 2024, când se modifică programul de iarnă/vară stabilit de Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA), anunță Consiliul Uniunii Europene.

După acest acord, Consiliul ar trebui să ia o nouă decizie privind stabilirea unei date pentru ridicarea controalelor la frontierele terestre.

Comisia Europeană salută decizia luată sâmbătă de Consiliu, precizând că aderarea celor două țări va stimula călătoriile, comerțul și turismul și va consolida și mai mult piața internă.

Discuțiile privind o altă decizie de a elimina controalele la frontierele terestre vor continua în cursul anului 2024, potrivit unui comunicat transmis de Reprezentanța CE la București.

Decizia marchează ”un moment istoric pentru Bulgaria și Romania. Este o zi de mare mândrie pentru cetățenii români și bulgari. Începând cu luna martie, vor putea să traverseze liber frontierele maritime și aeriene interne, fără a se supune controalelor la frontiere. Este un pas major înainte pentru cele două țări și pentru spațiul Schengen, în ansamblul său”, a declarat președinta Comisiei, Ursula von der Leyen.

Șefa Executivului de la Bruxelles a adresat felicitări Bulgariei și României: 

”Această mare realizare a fost posibilă grație eforturilor, angajamentului și perseverenței de care ați dat dovadă. Datorită dumneavoastră, spațiul Schengen va deveni și mai puternic, în beneficiul tuturor cetățenilor europeni”.

Și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, i-a felicitat pe cetățenii români și bulgari, spunând că aderarea parțială la spațiul de liberă circulație face UE ”mai puternică”.

"Un rezultat important pentru cetățenii României. Mulțumirile noastre tuturor partenerilor și instituțiilor UE pentru sprijin. România rămâne dedicată unui spațiu Schengen puternic și sigur", a scris pe Twitter ministra de Externe, Luminița Odobescu.

”Această evoluție pozitivă consolidează parcursul de integrare al României în cadrul Uniunii Europene și al spațiului de liberă circulație, generând avantaje directe pentru cetățenii români atât din țară, cât și din străinătate”, a precizat și MAE român într-un comunicat, subliniind că,  începând cu 31 martie 2024, cetățenii români vor putea călători liber pe cale aeriană în interiorul Uniunii Europene și în statele asociate Schengen (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția).

Totodată, MAE salută prevederile din Decizie care permit uniformizarea politicii naționale privind vizele de scurtă ședere în scop turistic sau de afaceri cu prevederile UE, o altă componentă importantă a acquis-ului Schengen care facilitează libera circulație în interiorul UE.

MAE va continua ”să sprijine activ Ministerul Afacerilor Interne și alte instituții naționale în demersurile pentru finalizarea procesului de aplicare integrală a acquis-ului Schengen prin eliminarea controalelor la frontierele terestre”.