La reuniunea șefilor diplomațiilor ce va avea loc la Bruxelles luni, miniștrii de externe din statele membre UE vor discuta despre situația din Mediterana de Est, cea din Liban, relațiile UE-China și UE-Rusia, precum și situația din Belarus.

În plus, ministrul român de externe Bogdan Aurescu, împreună cu omologii săi europeni, vor participa la un mic dejun de lucru cu Svetlana Tihanovskaia, lider al opoziției belaruse, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit unui comunicat de presă al MAE, în cadrul reuniunii, miniștrii de externe și Înaltul Reprezentant Josep Borrell vor trece în revistă, din perspectiva ultimelor evoluții, o serie de subiecte de actualitate, precum situația din Mediterana de Est, situația din Liban, relațiile UE-China și situația din Hong Kong, relațiile UE-Rusia și situația din Venezuela.

Totodată, pe agenda de discuții figurează situația din Libia, relațiile UE-Uniunea Africană și evoluțiile din Belarus, precum și o dezbatere strategică, în cadrul unui dejun de lucru, pe tema viitorului parteneriatelor UE cu statele din vecinătatea sudică, a precizat sursa citată.

Bogdan Aurescu va pune accentul pe fereastra de oportunitate creată de recenta semnare a armistițiului între părțile aflate în conflict în Libia, precum și de evoluțiile politice de ultimă oră. România susține necesitatea unor discuții politice de substanță, care să conducă la o soluție pașnică și durabilă, a evidențiat MAE.

Ministrul Aurescu va prezenta perspectiva României cu privire la modalitățile de eficientizare a cooperării UE cu Uniunea Africană și necesitatea de identificare a priorităților pe care UE dorește să le sprijine în continuare, ținând cont și de impactul pandemiei de COVID-19.

„În ceea ce privește situația din Belarus, vor fi discutate evoluțiile recente și se va evalua necesarul de sprijin financiar al UE și al statelor membre. Accentul va fi pus pe necesitatea de a adopta cât mai curând sancțiunile UE împotriva celor vinovați de falsificarea alegerilor prezidențiale și reprimarea violentă a protestelor din această țară, așa cum s-a convenit la reuniunea informală Gymnich de la Berlin (27-28 august). Ministrul Bogdan Aurescu va reitera sprijinul României pentru democratizarea Belarusului și pentru societatea civilă, punctând necesitatea ca susținerea venită din partea UE și a statelor membre să fie cât mai bine adaptată la necesitățile actuale ale societății belaruse, pentru a contribui la un impact cât mai concret pe acest palier”, se mai arată în comunicatul MAE.