Parlamentul ungar a adoptat luni noua constitutie ultraconservatoare, cu 262 voturi pentru, 44 impotriva si o abtinere, relateaza AFP. Noua Constitutie maghiara a fost sever criticata de catre societatea civila, iar Guy Verhofstadt, liderul grupului liberal din Parlamentul European, spune ca este vorba "de cal troian al unui sistem politic mai autoritar in Ungaria, menit sa asigure ramanerea unui singur partid la putere." Grupul Socialist & Democratilor din Parlamentul European a ramas insa deosebit de tacut pe aceasta tema. Fidesz il ironizeaza pe Verhofstdat si-i transmite ca ar trebui sa aiba mai bine o privire critica asupra propriei tari, Belgia.

Noua constitutie "ameninta valorile europene" si este menita sa asigure "o supermajoritate in Parlamentul ungar a Fidesz-KNDP", a avertizat Verhofstad intr-o declaratie comuna cu Amnesty International, Civil Liberties Union, Comitetul Helsinki si alte organizatii internationale si nationale maghiare pentru drepturile omului.

La o audiere in Parlamentul European de luna trecuta, baroneasa Sarah Ludford (ALDE, Regatul Unit) a contestat deja proiectul de constitutie pe o serie de probleme.

Grupul Socialist & Democrat din Parlamentul European a ramas insa deosebit de tacut pe aceasta tema.

Surse din cadrul grupului au declarat pentru EurActiv ca liderul Martin Schulz nu a vrut sa iste o controversa cu cel mai mare grup din Parlamentului European, Partidul Popular European (PPE), in incercarea de a-si asigura numirea ca presedinte al Parlamentului in 2012. Fidesz este un membru important al PPE.

Care sunt punctele din Constitutia maghiara care dau nastere la ingrijorari in viziunea grupului ALDE:

  • discriminarea pe motive de orientare sexuala care nu ar fi interzisa in mod expres
  • discriminarea pe motiv de etnie, varsta si caracteristici genetice
  • notiunile de casatorie si de familie, care sunt definite pentru a exclude cuplurile de acelasi sex
  • ca ar interzice avortul sau merge in aceasta directie
  • ingrijorarea fata de importanta pe care Constitutia o da unor valori, cum ar fi credinta, comunitatea si natiunea, inainte de individ
  • rolul principal al familiilor traditionale in societate si importanta crestinismului in pastrarea natiunii maghiare.
  • noua constitutie limiteaza grav competentele Curtii Constitutionale
  • autonomia administrativa a sistemului judiciar este incalcata

Deputatii Fidesz au reactionat: Verhosdadt sa fie mai atent la propria tara

Deputatii europeni maghiari din Fidesz au emis o contra-declaratie, insistand asupra faptului ca pozitia lui Verhofstadt a fost formata "partial pe baza unor informatii false" si contine "confuzii grave". Noua Constitutie nu interzice avortul si nu declanseaza iredentismului, au insistat deputatii Fidesz.

Fidesz il ironizeaza pe Verhofstdat si-i transmite ca ar trebui sa aiba mai bine o privire critica asupra propriei tari, Belgia.

"Verhosdadt a fost pentru multi ani premierul unei tari in care drepturile constitutionale sunt mult mai stricte decat cele prevazute in noua constitutie maghiara" se arata in declaratia deputatilor Fidesz.

de Ionut Baias