Comisia Europeană a lansat vineri o consultare publică privind revizuirea și prelungirea Regulamentului privind serviciile de roaming. Regulamentul a eliminat tarifele de roaming pentru călătorii din UE. Prevederile actuale expiră în iunie 2022.

Regulamentului privind serviciile de roaming a eliminat tarifele de roaming pentru călătorii din UE și din Islanda, Liechtenstein și Norvegia, începând din iunie 2017. De atunci, de serviciile de roaming la prețurile de pe piața națională (”Roam like at home”), una dintre cele mai emblematice realizări ale pieței unice a UE, au beneficiat milioane de călători din Uniunea Europeană.

”Roamingul constituie o îmbunătățire concretă a vieții de zi cu zi a europenilor, de care beneficiază atât consumatorii, cât și operatorii. Folosirea serviciilor de roaming, fără teama de facturi costisitoare neprevăzute la întoarcerea din vacanța sau dintr-o călătorie de afaceri în străinătate, este acum ceva normal pentru europeni. Consumul este în creștere, iar cererea de servicii mobile arată că „roamingul la tarife naționale” s-a transformat într-un obicei. Continuăm să lucrăm în acest sens, pentru ca europenii să se poată bucura de aceste avantaje concrete”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședintă executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală.

Întrucât prevederile actuale expiră în iunie 2022, Comisia preconizează că va trebui să propună un nou regulament pentru ca europenii să continue să beneficieze de aceste avantaje și, prin urmare, va revizui și va prelungi Regulamentul privind serviciile de roaming. Odată cu lansarea consultării publice, acest proces s-a pus în mișcare.

Deși obiectivul pe termen lung ar fi acela de a garanta serviciile de roaming la prețurile de pe piața națională fără reglementarea pieței, pe termen mediu anumite măsuri legislative continuă să fie necesare.

Consultarea se va desfășura timp de 12 săptămâni.