Săptămânalul ungar de centru dreapta "Magyar Hang" denunță "consultarea națională" privind sancțiunile contra Rusiei. Lansată de Viktor Orban pe 14 octombrie, aceasta repune direct în discuție măsurile de retorsiune europene.

Pe coperta șoc a ediției sale din 21 octombrie, săptămânalul de centru dreapta "Magyar Hang" schimbă sensul imaginii vizuale și a sloganului "consultării naționale" privind sancțiunile europene contra Rusiei, lansată pe 14 octombrie în Ungaria. Un  mod de a critica această inițiativă controversată, inedită la nivel european, notează Courrier International.

În vreme ce guvernul național-conservator al lui Viktor Orban afirmă că "sancțiunile Bruxelles-ului distrug" Ungaria - agravând inflația și criza energetică -, revista răspunde cu majuscule că "războiul rușilor ne distruge".

Pe bomba care figurează în centrul imaginii, numele lui Viktor Orban și Vladimir Putin înlocuiesc cuvântul "sancțiuni", înscris pe proiectilele de pe afișele originale afișate în toată Ungaria. Asociindu-i pe liderul ungar si pe președintele rus pe o bombă, "Magyar Hang" amintește apropierea lor de la venirea la putere a lui Orban, în 2010. Scandalizat de "minciunile propagandei guvernamentale" și de o campanie oficială considerată "nedemnă", săptămânalul denunță afișele "manipulatoare" și "de prost gust", cu care puterea actuală "aruncă o bombă în societatea ungară".

"Orban încearcă să implanteze această idee potrivit căreia negocierile de pace trebuie începute fără condiții, nu între Ucraina și Rusia, ci între Statele Unite și criminalul de război Putin. În acest timp, Ucraina și cele 40 de milioane de locuitori ai săi trebuie să aștepte pe o pernă în vestibul ca cei mari să se înțeleagă și să redeseneze harta", spune un editorial.

"Ca unguri, ce am crede noi dacă un criminal de război ar ocupa patru din regiunile noastre din est, apoi ar bombarda Budapesta, dar marile puteri s-ar înțelege fără Ungaria asupra viitorului ei?".

Întrebat de "Magyar Hang" într-un alt articol, un specialist în Rusia denunță echilibristica Budapestei. Pe de o parte, Viktor Orban  "îl compară pe Imre Nagy [șeful guvernului Republicii Populare Ungaria executat în 1958 pentru că și-a retras țara din pactul de la Varșovia și a cerut o democrație parlamentară] cu Volodimir Zelenski în recentul sau discurs de la Berlin". Pe de alta, "ministrul afacerilor externe merge la Moscova pentru a negocia cu liderii ruși aflați sub sancțiuni".

Potrivit experților, "a venit vremea" pentru Ungaria să "decidă în ce tabără se situează", deoarece "acest gen de manevră nu merge în timp de război".

Sursa: RADOR