La 14 luni de la începutul conflictului, lumea occidentală pare încă destul de unită în cruciada sa împotriva asaltului Rusiei lui Putin asupra Ucrainei și tocmai această coeziune este cea care susține rezistența curajoasă a poporului lui Zelenski.

Iată de ce este important ca aliații Kievului să fie întotdeauna consecvenți în comportamentul lor, comentează publicația italiană Il Sole24Ore.

Este cazul Poloniei care, pe de o parte, și-a reafirmat - în recentul summit dintre președintele Andrzej Duda și Sergio Mattarella - sprijinul maxim pentru ucraineni, în timp ce pe de altă parte încearcă să blocheze importurile de grâu ucrainene, deja mult prea costisitoare.

Să fim clari: Italia nu are niciun fel de animozități față de polonezi: dimpotrivă, nu i-a simțit niciodată așa de apropiați ca în aceste zile, după ce Varșovia a fost pusă de Uniunea Europeană în aceeași oală cu țara noastră (și cu Ungaria) pentru criticile sale la adresa drepturilor LGBT. Dar tocmai din cauza acestei legături, se cuvine să subliniem ultimele contradicții.Să rezumăm faptele.

Săptămâna trecută, Mattarella și Duda au stabilit că sunt într-o armonie perfectă în sprijinirea Ucrainei ''din toate punctele de vedere'' în războiul cu Rusia, un ajutor la 360 de grade pe diverse fronturi - militar, umanitar și financiar pentru reconstrucția țării - care este din ce în ce mai necesar.

Toate bune, cu excepția unui mic detaliu: aproape în același timp, Polonia a decis să blocheze importurile de grâu ucrainean (și nu numai) până când Bruxelles-ul va impune din nou Kievului taxele la exporturile de grâu.

O adevărată dilemă economică, cea poloneză, căreia i s-au alăturat imediat Ungaria, România, Bulgaria, Cehia și Slovacia. Care sunt motivele acestei rigidizări? Unul singur: grâul ucrainean ajunge să concureze prea mult cu cel produs de fermierii locali. O problemă care l-a forțat pe ministrul polonez al agriculturii să demisioneze, iar pe guvernul de la Varșovia se adopte o atitudine dură și inflexibilă.

Înțelegând gravitatea repercusiunilor economice ale războiului (iar Italia știe ceva despre asta), trebuie să ne întrebăm dacă nu există o contradicție între declarațiile solemne de solidaritate pentru Kiev ale președintelui polonez și ceea ce se întâmplă acum pe frontul agricol în legătură cu grâul ucrainean.

Sursa: RADOR