Kievul avertizează că Ungaria pregătește o operațiune specială informațional-psihologică împotriva Ucrainei. Guvernul ungar face apel la parlamentul, guvernul și președintele Ucrainei "să oprească limitarea drepturilor minorității maghiare".

Comisarul pentru drepturile omului de pe lângă Parlamentul de la Kiev, Dmitro Lubinețk, susține că Ungaria a încălcat dreptul internațional umanitar preluând 11 prizonieri de război ucraineni din Rusia și neavertizând Ucraina despre acest lucru, scrie RBC.

În plus, a subliniat Lubinețk, Budapesta pregătește acum o operațiune specială informațional-psihologică (IPSO), pentru a acuza autoritățile Kievului că nu doresc să facă schimb de prizonieri de război cu Federația Rusă.

"Conform informațiilor mele, (Ungaria, n.r.) plănuiește acum lansarea IPSO, pentru a discredita autoritățile din Ucraina și comandamentul pentru prizonierii de război, urmând să afirme că Federația Rusă ar fi dispusă să predea prizonieri de război ucraineni, dar problema ar fi la Kiev, unde nu ar exista nicio inițiativă în acest sens", a explicat ombudsmanul ucrainean.

Cu toate acestea, Lubinețk a remarcat că situația este, de fapt, cu totul alta - partea ucraineană vine în mod constant noi inițiative, transmite liste și își declară disponibilitatea de a efectua un schimb amplu de prizonieri în formatul "toți pentru toți".

Dmitro Lubinețk a mai menționat că Ungaria trebuia să informeze Ucraina despre transferul prizonierilor de război ucraineni pe teritoriul său. "Conform dreptului umanitar. Interpretez că Ungaria l-a încălcat. Pentru că nu poți pur și simplu să iei prizonieri de război de pe teritoriul Federației Ruse.

Chiar dacă aveau motive umanitare, ar fi trebuit să informeze Ucraina în primul rând", a adăugat oficialul. Lubinețk a mai declarat că Ungaria ar fi trebuit să informeze Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) despre acest lucru, dar șeful misiunii CICR în Ucraina, a confirmat joi că nici reprezentanții din Federația Rusă, nici cei din Ungaria nu au fost informați în legătură cu transferul a 11 prizonieri ucraineni de război pe teritoriul statului ungar.

Recent, Biserica Ortodoxă Rusă a anunțat transferul în Ungaria al 11 prizonieri de război ucraineni de etnie maghiară, în urma unei operațiuni în care Patriarhia Moscovei a jucat rolul de intermediar între Rusia și Ungaria. Kievul a salutat eliberarea militarilor ucraineni, dar a transmis că Ucraina nu a fost implicată în discuții și nici nu a fost informată oficial în legătură cu această operațiune.

Pe 19 iunie, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev, Oleh Nikolenko, a declarat că toate încercările diplomaților ucraineni de a stabili un contact direct cu cetățenii predați de Rusia Ungariei sunt zadarnice. Pe 20 iunie, MAE de la Kiev a transmis că diplomații ucraineni au reușit să-i transfere în Ucraina pe trei dintre cei 11 prizonieri care au ajuns din Rusia în Ungaria.

"Aceștia se află deja pe teritoriul Ucrainei și beneficiază de sprijin. Diplomații ucraineni, împreună cu Centrul de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război, continuă eforturile de a aduce înapoi în Ucraina soldații transferați din Rusia în Ungaria", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației ucrainene, Oleh Nikolenko.  

Budapesta face apel la Ucraina "să oprească limitarea drepturilor minorității maghiare"

Guvernul ungar face apel la parlamentul, guvernul și președintele Ucrainei "să oprească limitarea drepturilor minorității maghiare" și să restabilească drepturile de care se bucurau înainte etnicii maghiari, a declarat Tamas Menczer, secretar de stat în Ministerul de Externe de la Budapesta joi într-o conferință de presă, citat de agenția MTI.

Menczer a cerut de asemenea Uniunii Europene să pună problema pe agenda sa și "să ia măsuri semnificative" menite să restabilească drepturile maghiarilor din Ucraina.

În ceea ce privește modificarea recentă de către Ucraina a legilor sale privind educația, limba și minoritățile, Menczer a spus că măsurile sunt "evident ingenioase și coordonate, în contravenție totală cu acordurile bilaterale și internaționale ale Ucrainei și cu toate valorile europene".

Menczer a notat că legea educației îi lipsește pe elevii maghiari de posibilitatea de a învăța în limba maghiară. Conform legii, copiii etnici maghiari vor trebui să învețe în ucraineană cel puțin 20% din orele lor începând cu clasa a cincea, 40% din clasa a noua și 60% din clasa a zecea, a insistat el, adăugând că procentul minim ar putea fi mărit de fiecare școală.

El a spus că scopul politic al legii este ca toți elevii să învețe să vorbească ucraineană.

"Nu se va realiza, deoarece o limbă nu poate fi predată decât la cursuri de limbi (străine n.r.)", a spus el.Menczer a sugerat că scopul Ucrainei este să suprime educația maghiară, "încă un pas în asimilarea maghiarilor din Transcarpatia".

El a insistat de asemenea că, spre deosebire de relatări anterioare, aplicarea legii nu a fost amânată cu un an și va trebui să intre în vigoare în acest septembrie pentru clasele a cincea și a șasea.Conform legii, școlile etnice maghiare vor "înceta să mai existe ca atare. Ele vor deveni școli ucrainene în care anumite discipline vor fi predate în limba maghiară", a spus Menczer.

Surse: AGERPRES, RADOR