Convinsă că România intră în Schengen la 1 ianuarie, comisara Johannson a pregătit șampania
Comisara europeană pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, s-a declarat convinsă, marți, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, că România și Bulgaria vor fi primite și cu frontierele terestre în Schengen, de la 1 ianuarie 2025.
”Mă aștept ca președinția ungară (a Consiliului UE – n.r.) să propună Consiliului în decembrie să elimine controalele la frontierele terestre începând cu 1 ianuarie 2025”, a afirmat comisara suedeză Ylva Johansson, care își va încheia mandatul până la Consiliul JAI din decembrie.
”Mai am doar câteva zile (de mandat – n.r.). Succesorul meu va fi cel prezent la Consiliul JAI, dar puteți fi siguri că voi urmări evoluțiile”, a spus Johannson, adăugând că și-a ”pregătit șampania”.
”Puteți fi siguri că de Anul Nou mă voi gândi la prietenii mei din România și Bulgaria”, a mai spus ea.
„Sunt foarte bucuroasă pentru toți cetățenii din România și Bulgaria. Aparțineți Spațiului Schengen”, a mai afirmat Ylva Johansson.
Amintind că la finalul lunii martie a acestui an, România și Bulgaria au aderat la Schengen cu frontiera aeriană și maritimă, eurodeputatul PNL/PPE Siegfried Mureșan a declarat că această intrare a făcut spațiul de liberă circulație ”mai sigur”.
”Autoritățile din România și Bulgaria au cooperat eficient cu celelalte state membre ale Uniunii Europene și cu instituțiile europene pentru a combate migrația ilegală și pentru a proteja frontiera externă a Uniunii Europene. Aceste eforturi comune au demonstrat că spațiul Schengen este mai puternic cu Bulgaria și România în interiorul său. Pe baza acestor evoluții pozitive și având în vedere că România și Bulgaria îndeplinesc de mulți ani toate criteriile pentru aderarea completă la spațiul Schengen, acum acest proces se va finaliza și cu frontiera terestră”, a declarat Mureșan în plenul PE.
El a mai spus că decizia este și ”un semnal clar” adresat extremiștilor și populiștilor: ”Uniunea Europeană este unită, Uniunea Europeană livrează”.
Eurodeputatul USR/Renew Dan Barna a reamintit că România și Bulgaria îndeplinesc de ani buni criteriile de aderare, iar amânarea intrării celor două țări reprezintă ”o obstrucționare cinic-politică” prin care sunt contrazise chiar principiile UE și care ”ignoră angajamentul nostru ferm de a apăra frontriele externe ale Uniunii”.
”România a fost și este un partener de încredere, o apărătoare fermă a valorilor europene și un contributor la prosperitatea UE”, a spus Barna, adăugând că noi amânări sunt ”inacceptabile”.
Vicepreședintele PE Victor Negrescu (PSD/S&D) și-a exprimat speranța că aceasta va fi ”ultima dezbatere” pe acest subiect, în condițiile în care România și Bulgaria așteaptă de 13 ani să fie primite în Schengen.
Raportor pe bugetul UE de anul viitor, Negrescu a precizat că a inclusis 10 milioane de euro în plus pentru măsuri privind protejarea frontierelor externe de către cele două state.
”Sper ca anti-europenii să nu poată pune în pericol acest obiectiv”, a mai spus el.
Eurodeputatul PSD Vasile Dâncu a subliniat că e ”obligația comunității europene” să primească cele două state și a spus că România nu dorește ”un cadou”.
El a mai spus că a avertizat că neprimirea în spațiul de liberă circulație va afecta România și le-a citit colegilor eurodeputați o declarație a lui Călin Georgescu: ”Europa e o temnită, mă bucur că nu am intrat (în Schengen - n.r.).
Comentarii