Conform programului Copernicus, luna trecută a fost cea mai caldă lună iunie înregistrată la nivel global.

Aceasta este a 13-a lună consecutivă de recorduri lunare de căldură doborâte, conform Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice, implementat de Centrul European pentru Prognoze Meteo pe Interval Mediu în numele Comisiei UE.

Temperatura medie globală a ultimelor 12 luni (iulie 2023 până în iunie 2024) este cea mai ridicată înregistrată vreodată, depășind cu 0,76°C media din 1991 până în 2020 și cu 1,64°C media preindustrială din intervalul de timp 1850 -1900, perioada pre-industrială, o perioada de referință industrială, devenind astfel a douăsprezecea lună consecutivă care atinge, sau depășește pragul de 1,5°C.

Rămânând în Europa, temperatura a fost cu 1,57°C peste medie față de perioada 1991-2020, făcând din luna care a trecut cea mai caldă lună iunie de pe continent. În general, temperaturile europene au fost peste medie în regiunile de sud-est și în Turcia.

În afara Europei, temperaturile au fost mai mari decât media în diferite părți ale lumii: din estul Canadei până în vestul Statelor Unite, din Mexic până în Brazilia, din Orientul Mijlociu până în nordul Africii și în vestul Antarcticii. În Pacificul ecuatorial de est, temperaturile au fost sub medie, producând dezvoltarea La Niña, însă în multe regiuni, temperaturile aerului peste ocean au rămas la un nivel neobișnuit de ridicat.

„Ne confruntăm cu ceva mai mult decât o ciudățenie statistică și care evidențiază o schimbare mare și continuă a climatului nostru”, a spus directorul serviciului, Carlo Buontempo. Acest lucru va fi „inevitabil”, a adăugat el, atâta timp cât omenirea continuă să adauge în atmosferă gaze care captează căldura.

Potrivit serviciului Copernicus, temperatura medie globală din ultimele 12 luni a fost cea mai mare înregistrată vreodată: cu 1,64 grade mai mare decât media preindustrială din perioada 1850-1900, când defrișările și utilizarea combustibililor fosili nu contribuiseră încă la încălzirea climatul planetei noastre.