Un nou raport dezvăluie că Coreea de Nord a trimis încă 3.000 de militari pentru a întări Rusia. Pe lângă soldați, Phenianul ar fi trimis rachete balistice și lansatoare, potrivit șefilor de Stat Major din Coreea de Sud, notează „La Razon” (Spania).

Negocierile pentru realizarea unui încetare a focului, purtate în ultimele săptămâni cu medierea SUA, nu par să fi convins Rusia să-și reducă atacurile. Dimpotrivă, de când au început, Moscova și-a intensificat ofensiva pentru a-și consolida poziția în discuții, unde urmărește, printre altele, anexarea teritoriilor ocupate,  inclusiv a regiunilor estice Donețk și Luhansk.

O altă zonă în care armata rusă a crescut presiunea a fost Kursk, o regiune rusă în care Ucraina a lansat o ofensivă în august 2024, realizând progrese semnificative. De fapt, după cum subliniază EFE, în ultimele săptămâni Ucraina a pierdut aproape tot teritoriul pe care îl controla, lucru la care ar fi putut contribui desfășurarea de noi trupe nord-coreene în zonă.

De la incursiunea ucraineană, Kursk a devenit un punct critic în conflict. În octombrie anul trecut, serviciul de informații militare ucrainean a confirmat prezența primilor soldați nord-coreeni pe front. Participarea lor ar fi rezultatul unor noi acorduri bilaterale dintre Rusia și Coreea de Nord, deși nu a fost niciodată recunoscută oficial.

În acest context, șefii de Stat Major din Coreea de Sud au confirmat că Coreea de Nord a trimis Rusiei 3.000 de soldați și rachete suplimentare în perioada ianuarie-februarie, adăugându-se celor 11.000 de soldați despre care se estimează că ar fi fost deja dislocați.

Organismele de presă precum „The Independent” notează că acest eveniment a coincis cu anunțul ministrului adjunct de Externe rus Andre Rudenko că sunt în curs de pregătire pentru o nouă vizită a liderului nord-coreean Kim Jong Un la Moscova.

Potrivit presei citate, autoritățile sud-coreene au declarat: „Din cei 11.000 de soldați nord-coreeni din Rusia, aproximativ 4.000 au fost uciși, iar alți 3.000 sau mai mulți sunt de așteptat să fie dislocați în acest an”, pe lângă transportul „unui număr considerabil de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune și aproximativ 220 de bucăți de autopropulsoare și lansatoare de rachete Howitz de 1240 mm”. Nota concluzionează că este de așteptat ca toate contribuțiile Coreei de Nord către Rusia „să crească în funcție de situație”.

Acest raport triplează numărul de trupe care, potrivit surselor militare sud-coreene citate de EFE, ar fi fost dislocate până în februarie 2025. Performanța lor a stârnit dezbateri: deși pregătirea și adaptarea lor au fost inițial puse sub semnul întrebării, rapoarte recente sugerează că rolul lor în luptă a fost semnificativ.

Sursa: Rador Radio România