Comisia Europeană pregătește un nou buget pe termen lung pentru UE care va aloca mai mulți bani pentru investiții în primii ani pentru a ajuta la revenirea economiei, a spus Ursula von der Leyen, președintele executivului comunitar.

Răspunsul colectiv al Uniunii Europene la criza provocată de pandemia de coronavirus depășește 3.000 de miliarde de euro, fiind astfel „cel mai impresionant din întreaga lume”, a spus Ursula von der Leyen într-un discurs susținut în Parlamentul European.

„Dar știm că e nevoie de mai mult. De mult mai mult. Deoarece este o situație pe termen lung, iar lumea de mâine va arăta cu totul diferit față de cea de ieri”, a punctat șefa Comisiei.

Uniunea Europeană a trecut prin mai multe crize în ultimele decenii, dar mulți specialiști au spus că aceasta va fi cea mai serioasă de după război când continentul european era departe de unitatea de acum.

Ursula von der Leyen a lăudat măsurile adoptate până acum și a promis că vor urma o serie de alte inițiative.

„Europa a făcut mai mult în ultimele patru săptămâni decât a făcut în primii patru ani ai ultimei crize”, le-a spus ea eurodeputaților.

Va fi nevoie de investiții masive pentru a reporni economiile europene, a avertizat șefa Comisiei.

„Avem nevoie de un Plan Marshall pentru revenirea Europei și acesta trebuie pus în practică imediat”, a spus Ursula von der Leyen.

Dar, a punctat ea, există deja un instrument agreat de toate statele membre, care funcționează deja și care poate da rapid rezultate, și, în plus, a demonstrat în timp că poate servi nevoilor de coeziune, convergență și investiții ale UE.

„Iar acel instrument este bugetul european. Iar bugetul UE va fi sursa primordială a relansării”, a spus Ursula von der Leyen.

Ea a precizat că viitorul buget pe termen lung (aferent cadrului financiar multianual 2021-2027) va fi radical diferit față de cel imaginat până acum.

Comisia Europeană a propus în mai 2018 un buget pentru CFM 2021-2027, dar, după aproape doi ani de negocieri, statele UE nu au agreat nici măcar coordonatele majore ale acestuia. După izbucnirea pandemiei de coronavirus, Comisia a promis că va veni cu o nouă propunere de buget.

„Ne vom folosi de puterea întregului buget european pentru a mobiliza sumele imense necesare pentru a reconstrui piața unică după coronavirus”, a spus Ursula von der Leyen în plenul de la Bruxelles al legislativului UE.

Ea a explicat că o parte semnificativă a fondurilor vor fi alocate la începutul exercițiului financiar de șapte ani pentru a finanța investițiile din primii ani ai recuperării.

Șefa Comisiei spune că este nevoie de investiții uriașe pentru a reporni economia europeană pentru că această criză este complet diferită față de cele din trecut. „Afectează sever companii perfect sănătoase pentru că viața publică a fost blocată”, a spus von der Leyen.

Ea a promis că noua propunere de buget nu va abdica de la ideile incluse în Pactul ecologic și va finanța investiții energii regenerabile, transport mai curat, o agricultură sustenabilă și refacerea naturii. „O economie modernă și mai circulară ne va face mai puțin dependenți (de state terțe) și mai rezistenți. Aceasta este lecția ce trebuie învățată din această criză”. 

Până acum, Uniunea Europeană a eliminat temporar regulile privind stabilitatea bugetară și ajutoarele de stat pentru a ajuta statele membre să finanțeze companiile pentru a depăși perioada de criză. În plus, Comisia a anunțat mai multe inițiative de finanțare a companiilor sau de ajutor a persoanelor rămase fără loc de muncă.

Separat, miniștrii europeni de finanțe au căzut de acord asupra unui pachet de măsuri, în valoare de 500 miliarde de euro, destinat să atenueze impactul pandemiei de coronavirus. Printre măsuri se numără împrumuturi de la Mecanismul European de Stabilitate, garanții pentru împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții și o schemă pentru finanțarea programelor de șomaj parțial ale statelor membre.

În plus, aceștia au propus și lansarea unui fond pentru relansarea economică, dar au lăsat nerezolvată problema finanțării acestuia, în lipsa unui acord cu privire la emiterea de obligațiuni comune. Șefii de stat și de guvern din UE vor discuta acest plan săptămâna viitoare.