Comisia Europeană anunță că va pune la dispoziție și mai mulți bani pentru depășirea crizei economice provocate de pandemia de coronavirus.

Comisia a propus joi instituirea unui instrument de solidaritate denumit SURE, în valoare de 100 de miliarde de euro, pentru a-i ajuta pe lucrători să își păstreze veniturile și a sprijini companiile pentru ca acestea să se mențină pe linia de plutire.

Separat, Comisia propune redirecționarea tuturor fondurilor structurale disponibile către răspunsul la coronavirus, pentru că salvarea de vieți omenești și sprijinirea nevoilor financiare ale oamenilor sunt de o importanță capitală.

„Numai răspunsurile cele mai puternice ne vor permite să facem față acestei crize provocate de coronavirus. Trebuie să ne folosim de toate mijloacele de care dispunem. Fiecare euro disponibil în bugetul UE va fi redirecționat către depășirea crizei, fiecare regulă va fi relaxată pentru a permite finanțării să circule rapid și eficace”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

„Prin intermediul noului instrument de solidaritate vom mobiliza 100 de miliarde de euro pentru a menține locurile de muncă și funcționarea afacerilor. Prin acest instrument ne unim forțele cu statele membre pentru a salva vieți omenești și pentru a proteja mijloacele de subzistență. Aceasta este solidaritatea europeană”, a adăugat șefa Comisiei.


Anterior, Comisia Europeană lansase o inițiativă de investiții în valoare de 37 de miliarde de euro pentru a amortiza impactul pandemiei asupra economiei europene. 

De noua inițiativă vor beneficia și fermierii și pescarii, precum și persoanele cele mai defavorizate. Potrivit Comisiei, aceste măsuri se bazează pe bugetul actual al UE și vor valorifica la maximum fiecare euro disponibil.

„Acestea demonstrează necesitatea ca UE să dispună de un buget pe termen lung solid și flexibil. Comisia va lua măsuri pentru a se asigura că UE se poate baza pe un astfel de buget solid care să îi permită să iasă din criză și să facă progrese pe calea redresării”, se arată într-un comunicat al Executivului european.

Ce reprezintă SURE

Prin inițiativa SURE, UE intenționează să atenueze problemele economice pentru ca relansarea să fie mai ușoară după încheierea pandemiei.

UE ar putea prelua o parte din plata indemnizațiilor de șomaj parțial, pentru ca firmele europene să păstreze locurile de muncă, iar angajații și persoanele care desfășoară o activitate independentă să nu își piardă total veniturile și să poată reveni la locul de muncă la reluarea activității.

„Firmele vor putea să reducă temporar timpul de lucru al angajaților sau să întrerupă complet activitatea, statul oferind sprijin pentru venit pentru orele nelucrate. Lucrătorii care desfășoară o activitate independentă vor primi un ajutor de înlocuire a veniturilor pentru actuala situație de urgență”, explică Executivul comunitar.

Noul instrument va oferi împrumuturi în valoare de până la 100 de miliarde de euro țărilor care trebuie să se asigure că lucrătorii primesc un venit și că întreprinderile își păstrează personalul, a explicat Comisia.