Comisia Europeană a deblocat un miliard de euro din Fondul European pentru Investiții Strategice (EFSI), pentru a servi drept garanție Fondului European de Investiții (parte a grupului BEI), care finanțează indirect companiile mici și mijlocii din UE

FEI emite garanții care vor ajuta IMM-urile să ia împrumuturi de la bănci și alte instituții de credit pentru a depăși criza provocată de epidemia de coronavirus.

Comisia Europeană estimează că garanțiile emise de FEI vor ajuta peste 100.000 de IMM-uri din UE afectate de pandemie să obțină finanțări totale de circa 8 miliarde de euro.

Anunțul Comisiei se încadrează în planul anunțat în urmă cu aproape trei săptămâni de a proteja firmele mici și mijlocii din Uniunea Europeană.

Banca Europeană de Investiții (din al cărei grup face parte și FEI) a pregătit un pachet de măsuri pentru a mobiliza rapid sprijin pentru IMM-uri.

Suma de un miliard de euro deblocată din FEIS în temeiul mecanismului de garantare a împrumuturilor din cadrul programului COSME și prin componenta InnovFin – Garanții pentru IMM-uri din cadrul programului Orizont 2020 permite FEI să ofere garanții în valoare de 2,2 miliarde de euro intermediarilor financiari, deblocând finanțări disponibile în valoare de 8 miliarde de euro.

Garanțiile vor fi oferite prin intermediul FEI pe piață, printr-o cerere de exprimare a interesului publicată astăzi către mai multe sute de intermediari financiari, inclusiv bănci și creditori alternativi.

Principalele caracteristici ale acestor garanții vor fi:

  • un acces simplificat și mai rapid la garanția FEI;
  • o acoperire mai mare a riscurilor – până la 80 % din pierderile potențiale aferente împrumuturilor individuale (spre deosebire de acoperirea-standard de 50 %);
  • accentul pus asupra împrumuturilor pentru capital circulant în întreaga UE;
  • acordarea unor condiții mai flexibile, inclusiv amânarea, reeșalonarea sau suspendările temporare ale obligației de rambursare a împrumuturilor.
Noile caracteristici vor fi accesibile noilor intermediari financiari, precum și intermediarilor financiari existenți care colaborează deja cu FEI, care vor oferi la rândul lor condiții speciale pentru peste o sută de mii de întreprinderi care beneficiază de garanții în cadrul programelor COSME LGF și InnovFin SMEG.