Comisia Europeană a propus vineri alocarea a 75 de milioane de euro din bugetul UE pentru a ajuta statele membre să-și repatrieze cetățenii și pentru a majora bugetul rezervei de echipamente medicale. Bugetul Parchetului European e majorat cu 48%.

Cu ajutorul zborurilor de repatriere organizate prin intermediul mecanismului de protecție civilă al Uniunii și cofinanțate de UE, de la începutul epidemiei au fost deja repatriate în Europa 2.312 persoane din China, Japonia, SUA, Maroc, Tunisia, Georgia, Filipine și Capul Verde.

În zilele următoare sunt prevăzute peste 80 de zboruri de repatriere suplimentare.

În cadrul mecanismului de protecție civilă al UE, UE contribuie la costurile zborurilor de repatriere care transportă resortisanți ai mai multor state membre, pe baza principiului solidarității.

Rezerva rescEU

Prin propunerea Comisiei Europene, bugetul total al primei rezerve rescEU de echipamente medicale (ventilatoare, măști de protecție și materiale medicale esențiale), va fi majorat la 80 de milioane de euro.

Pentru a asigura finanțarea acestor operațiuni, Comisia a prezentat un proiect de buget rectificativ – o propunere de reorganizare a unei părți a cheltuielilor UE pentru acest an în conformitate cu cele mai recente priorități.

Proiectul de buget rectificativ prevede: 

  • acordarea unei asistențe în valoare de 350 de milioane de euro Greciei pentru gestionarea migrației, sumă care se adaugă ajutorului de urgență în valoare de 350 de milioane de euro alocat deja, în conformitate cu angajamentul luat de președinta CE Ursula von der Leyen în timpul vizitei sale în această țară;
  • alocarea a 3,6 milioane de euro pentru Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, cu scopul de a spori capacitatea de identificare, evaluare și comunicare a amenințărilor la adresa sănătății umane cauzate de bolile transmisibile și, în special, de a spori capacitatea de expertiză în contextul crizei cauzate de coronavirus;
  • un ajutor de 100 de milioane de euro pentru a permite Albaniei să se refacă după cutremurul devastator din 26 noiembrie 2019. Această sumă reprezintă o parte din angajamentul de 115 milioane de euro al Comisiei și din angajamentul total de 1,15 miliarde de euro;
  • alocarea a 3,3 milioane de euro suplimentare pentru a consolida bugetul 2020 al Parchetului European (EPPO).

Aceste fonduri vor permite, de exemplu, Parchetului European să recruteze mai rapid personal calificat și să achiziționeze echipamente IT pentru a începe lucrul la primele cazuri. Împreună cu sprijinul pentru gestionarea cazurilor, care a fost mobilizat deja la începutul acestui an, pachetul total alocat EPPO pentru 2020 este, așadar, majorat cu 48 %.