Numai cooperarea și încrederea între parteneri îl pot ajuta pe fiecare să depășească cu bine aceste încercări, spune liderul PLUS, Dacian Cioloș.

„Ce s-a întâmplat în ultimele zile și săptămâni ne arată că statele nu pot renunța la coordonarea europeană și să se replieze pe decizii strict naționale pentru că nimeni nu poate lupta singur în această criză. În lumea de azi, numai cooperarea și încrederea între parteneri îl pot ajuta pe fiecare să depășească cu bine aceste încercări”, scrie Cioloș, într-un mesaj pe Facebook.

„Uniunea Europeană trebuie deci să devină mai prezentă și mai eficientă”, susține Cioloș, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European.

Cioloș a explicat că liderii Parlamentului European au decis ca legislativul UE să continue îți activitatea în sistem de videoconferințe, inclusiv folosind sisteme de vot de la distanță, pentru a continua să funcționeze și să ia rapid decizii.

„Acest virus nu are frontiere, deci nici măsurile nu vor fi eficiente dacă nu există o acțiune concertată. De aceea, am decis că vom organiza o sesiune plenară extraordinară săptămâna viitoare pentru a aproba măsurile de urgență propuse de Comisia Europeană, atât pentru a sprijini sistemele sanitare, dar și pentru a pune în aplicare primul pachet de măsuri de sprijin pentru sectorul economic”, a adăugat Cioloș.

Comisia Europeană a anunțat deja mai multe decizii în sprijinirea statelor membre să lupte cu criza generată de coronavirus, de la creșterea producției de ventilatoare și a echipamentelor de protecție, ajutor pentru doctori și cadre medicale, și un mecanism pentru controlul exportului de echipamente la relaxarea regulilor privind ajutorul de stat și deficitele bugetare.