Președintele Klaus Iohannis susține crearea unui Fond de redresare economică, de care să poată beneficia toate statele membre, ca un instrument suplimentar față de măsurile de sprijin luate anterior deja la nivel european.

Președintele Iohannis va participa, alături de ceilalți lideri de stat și de guvern din UE, la o videoconferință pe tema combaterii efectelor pandemiei de COVID-19.

Șeful statului spune că România susține foaia de parcurs referitoare la relansarea economică, prezentată recent de către președintele Consiliului European și cel al Comisiei Europene.

„În actuala situație, este necesară o finanțare substanțială la nivel european a eforturilor de combatere a efectelor acestei crize. Din acest motiv, voi susține crearea unui Fond de redresare economică, de care să poată beneficia, atenție, toate statele membre, ca un instrument suplimentar față de măsurile de sprijin luate anterior deja la nivel european”, a spus Iohannis joi, într-o declarație de presă.

„Acest instrument trebuie să fie complementar finanțării din viitorul buget al Uniunii pentru perioada 2021-2027 și să fie utilizat pentru nevoile sectoriale reale ale statelor membre. Și aici mă refer, spre exemplu, la sectorul medical și la cel economic, cele mai afectate de pandemia de COVID-19”, a adăugat șeful statului.

Totuși, fondurile alocate pentru combaterea efectelor pandemiei nu trebuie să afecteze politicile clasice ale UE, susține Iohannis. „Politica de coeziune și agricultura nu își pierd în nici un caz relevanța în actualul context complicat. Dimpotrivă, acestea trebuie să rămână politici esențiale în viitorul buget al Uniunii, destinate evident și reducerii decalajelor de dezvoltare dintre statele membre sau dintre regiunile europene”, a punctat el.

Președintele a vorbit și despre sprijinul oferit până acum de Uniunea Europeană pentru atenuarea efectelor crizei, amintind că, prin măsurile luate la nivel european, a fost deja mobilizată pentru România o sumă de peste 1,5 miliarde de euro din actualul buget multianual al Uniunii. „Astfel, ca să dau niște exemple, 750 de milioane de euro sunt fonduri pentru susținerea IMM-urilor afectate de criză, 350 de milioane pentru achiziția de echipamente medicale, 300 de milioane de euro pentru susținerea șomajului tehnic, 120 de milioane euro, atenție, stimulente de risc pentru cadrele medicale și 30 de milioane de euro pentru susținerea asistenților sociali, implicați în acțiunile de sprijin pentru grupurile vulnerabile”, a spus șeful statului.

Aceste fonduri sunt disponibile deja și vor fi folosite de către guvern. „Sunt convins că cea mai bună cale pentru a reuși să limităm efectele nocive, generate de pandemie, are la bază un efort comun al tuturor țărilor membre”, a mai punctat Iohannis.