Într-o decizie fără precedent, Comisia Europeană a propus vineri suspendarea Pactului de Stabilitate și Creștere, pentru a permite statelor membre să cheltuiască „cât va fi nevoie” pentru a salva economiile afectate de pandemia de coronavirus.

În prezent, toate statele membre ale Uniunii Europene intenționează să crească fondurile alocate companiilor sau angajaților pentru a reduce efectele negative ale epidemiei de COVID-19.

Suspendarea regulilor fiscale ale Uniunii înseamnă că guvernele naționale nu mai trebuie să respecte limitarea privind deficitul bugetar inclusă în Tratatul UE.

„Am promis că vom face totul pentru a susține europenii și companiile în criză. Acum livrăm. Ieri am instalat cele mai flexibile reguli privind ajutorul de stat pentru a ajuta populația și firmele. Azi declanșăm clauza de relaxare a regulilor bugetare, ceea ce va permite guvernelor să pompeze bani în economie”, a anunțat vineri seară Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene. 

Comisia propune activarea unei clauze din legislația europeană care suspendă obligația statelor de a respecta obiectivele bugetare (un deficit bugetar maxim de 3% din PIB), iar această propunere trebuie aprobată de Consiliu. Un purtător de cuvânt al Comisiei a spus că miniștrii de finanțe din zona euro și șefii de stat și de guvern din UE au agreat ideea atunci când a fost discutată în videoconferințele din această săptămână, scrie EURACTIV.com.

„Carantina în care intră viețile noastre publice este necesară pentru a limita extinderea epidemiei, dar afectează sever economia noastră”, spune von der Leyen, într-un video postat pe conturile de social media ale Comisiei.

Prin activarea clauzei, guvernele naționale pot „pompa (bani) în economie cât de mult este nevoie”, a spus ea, menționând că acesta este motivul pentru care sunt relaxate la maximum regulile bugetare ale UE.

UE a adoptat deja reguli mult mai relaxate privind ajutorul de stat, pentru a se asigura că firmele afectate de efectele pandemiei pot primi susținere de la stat.

Comisia Europeană deja a avertizat că impactul epidemiei de COVID-19 ar putea cauza intrarea în recesiune a economiei UE.