Eurodeputatul PNL a propus înființarea unui Fond European de Solidaritate împotriva Coronavirus în valoare de 50 de miliarde de euro, iar ideea lui a întrunit sprijinul familiei europene a popularilor

Potrivit eurodeputatului român, acest fond ar cuprinde:

  • Primul pilon va fi un fond de solidaritate în valoare de 20 de miliarde de euro. El va fi inclus în Bugetul multianual al Uniunii Europene 2021-2027. Sunt fonduri europene nerambursabile, iar obiectivul va fi de a compensa o parte din cheltuielile făcute de țările europene pentru combaterea pandemiei de COVID-19, mai ales cheltuielile cu sistemele medicale și de urgență. Concret, o parte din cheltuielile pe care le face fiecare țară în aceste zile de criză vor putea fi decontate din acest fond. Banii ar urma să fie accesibili în următorii doi ani.
  • Al doilea pilon va fi o schemă de împrumut în valoare de 30 de miliarde de euro. Comisia Europeană va împrumuta acești bani de pe piețele internaționale, apoi va împrumuta mai departe țările membre ale Uniunii Europene pentru a face investiții în sistemul medical și de sănătate, dar și în mecanisme eficiente de gestionare a unor crize similare. Va ajuta, totodată, la dotarea spitalelor, astfel încât calitatea serviciilor medicale să crească, iar oamenilor să nu le mai fie teamă să se trateze într-o țară sau alta. Împrumuturile vor fi acordate în condiții avantajoase și vor fi garantate de Bugetul Uniunii Europene. 

„Am propus acest plan european de întărire a sistemului medical european cu gândul atât la românii care trăiesc în interiorul granițelor țării, cât și la cei care trăiesc în afara lor”, a spus Siegfried Mureșan

El a explicat că propunerea a devenit poziție oficială a Grupului popularilor din Parlamentul European. „Ea va fi negociată de Grupul PPE în interiorul Parlamentului European și, ulterior, cu Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană pentru a face parte din viitorul Buget Multianual al Uniunii Europene 2021-2027”, a mai spus europarlamentarul.