Uniunea Europeană vrea să evite un nou fiasco, după ce unele state membre și-au închis granițele când epidemia de coronavirus a început să se extindă pe Vechiul Continent.

Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, și Charles Michel, președintele Consiliului European, au prezentat miercuri o foaie de parcurs pentru ridicarea treptată a măsurilor de izolare luate pentru a limita extinderea epidemiei.

„Prioritatea noastră numărul unu o constituie salvarea de vieți omenești și protejarea europenilor împotriva coronavirusului. În același timp, a sosit momentul să ne îndreptăm privirea către viitor și să ne concentrăm asupra protejării mijloacelor de subzistență. Deși situația diferă încă foarte mult de la un stat membru la altul, toți europenii se întreabă, pe bună dreptate, când și în ce ordine vor putea fi ridicate măsurile de izolare”, a spus von der Leyen.

Ea a explicat că este nevoie de o bază solidă pentru planificarea eliminării treptate a restricțiilor, care să asigure echilibrul adecvat între protecția sănătății publice și funcționarea societăților.

„Din acest motiv, Comisia a elaborat un catalog de orientări, criterii și măsuri pe baza căruia se poate acționa în mod judicios. Punctul forte al Europei rezidă în echilibrul său social și economic. Împreună, învățăm unii de la alții și ajutăm Uniunea Europeană să iasă din această criză”, a adăugat șefa Comisiei.

Concret, foaia de parcurs prezentată de liderii UE recomandă statelor membre să acționeze pas cu pas, să înlocuiască măsurile generale cu măsuri specifice, să reia treptat activitățile economice și să coordoneze ridicarea controalelor de la frontiere.

În timp ce măsurile de izolare sunt ridicate treptat, este necesar să se planifice strategic redresarea, să se revitalizeze economia și să se revină la o creștere durabilă, apreciază Comisia.

Executivul UE va elabora un plan de redresare bazat pe o propunere revizuită privind următorul buget pe termen lung al UE (cadrul financiar multianual) și pe programul de lucru actualizat al Comisiei pentru 2020.