Comisia Europeană a adoptat un pachet de asistență macrofinanciară în valoare de 3 miliarde de euro pentru zece state din cadrul politicii de extindere și de vecinătate, pentru a-i ajuta să limiteze impactul economic negativ al pandemiei de COVID-19.

În urma unei evaluări preliminare a nevoilor de finanțare, propunerea prevede distribuirea fondurilor după cum urmează: Republica Albania (180 de milioane de euro), Bosnia și Herțegovina (250 de milioane de euro), Georgia (150 de milioane de euro), Regatul Hașemit al Iordaniei (200 de milioane de euro), Kosovo (100 de milioane de euro), Republica Moldova (100 de milioane de euro), Muntenegru (60 de milioane de euro), Republica Macedonia de Nord (160 de milioane de euro), Republica Tunisiană (600 de milioane de euro) și Ucraina (1,2 miliarde de euro).

Fondurile din pachetele de asistență macrofinanciară vor fi disponibile timp de 12 luni sub formă de împrumuturi în condiții foarte avantajoase, pentru a ajuta aceste țări să își acopere nevoile de finanțare imediate și urgente.

„Împreună cu sprijinul din partea Fondului Monetar Internațional, aceste fonduri pot contribui la consolidarea stabilității macroeconomice și la crearea unui spațiu de manevră care să permită alocarea de resurse menite să protejeze cetățenii și să atenueze consecințele socioeconomice negative ale pandemiei de coronavirus. Acest instrument rămâne disponibil și pentru alte țări eligibile care se confruntă cu dificultăți legate de balanța de plăți”, a anunțat Comisia într-un comunicat.

La sfârșitul lunii martie, Comisia Europeană a mai pus la dispoziție bani pentru nevoile imediate ale statelor din Vecinătatea Estică și din Balcanii de Vest.

„Sprijinirea vecinilor noștri este esențială în această perioadă de criză, ca să menținem stabilitatea întregii regiuni. Din răspunsul global al UE la pandemia de coronavirus face parte și necesitatea de a sprijini țările vecine să atenueze cele mai grave efecte economice ale acesteia”, a declarat vicepreședintele executiv pentru o economie în serviciul cetățenilor, Valdis Dombrovskis.

La rândul său, Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie, a spus că solidaritatea europeană nu trebuie să se oprească la frontierele Uniunii, deoarece, „în această criză globală, învingem sau pierdem împreună”.

Propunerea Comisiei trebuie adoptată de către Parlamentul European și Consiliul UE. Odată ce propunerea va fi fost adoptată, Comisia este pregătită să plătească prima tranșă, cât mai curând după adoptarea deciziei de asistență macrofinanciară și semnarea unui memorandum de înțelegere cu fiecare țară parteneră. A doua tranșă ar putea fi plătită în al patrulea trimestru al anului 2020 sau în prima jumătate a anului 2021, cu condiția ca măsurile de politică aferente să fi fost puse în aplicare în timp util.