Comisia Europeană a anunțat marți că va lua măsuri pentru a ajuta companiile europene de transport aerian, care sunt puternic afectate de epidemia de coronavirus.

Concret, Comisia va propune o normă temporară care va permite transportatorilor aerieni să renunțe la anumite zboruri efectuate cu avioanele aproape goale, doar pentru a păstra un slot orar.

Conform legislației în vigoare, firmele aeriene primesc sloturi orare care permit decolarea și aterizarea de pe un aeroport aglomerat, pe care le pot pierde dacă nu operează măcar 80% dintre curse. 

Ca urmare, în ultima perioadă au apărut așa-numitele „zboruri fantomă” (ghost flights în engleză), cu avioane aproape goale din cauza epidemiei de coronavirus, care operează curse pentru ca transportatorii să nu-și piardă dreptul de zbor pe aeroporturile suprasolicitate.

Însă firmele aeriene au cerut o relaxare a regulilor pentru a economisi bani și combustibil, ajutând și la protecția mediului pentru că vor fi evitate emisii fără scop.

Epidemia de coronavirus are un impact serios asupra sectorului de transport aerian, iar estimările arată o scădere și mai mare a traficului în perioada următoare, spune Comisia Europeană.

„Măsura temporară va permite liniilor aeriene să-și ajusteze capacitatea, ținând seama de cererea în scădere provocată de epidemie. Fără o asemenea măsură, companiile aeriene vor fi nevoite să continue să opereze curse, chiar dacă acestea vor fi aproape goale, pentru a-și garanta sloturile de la aeroporturile din UE, cu un impact negativ atât economic, cât și asupra mediului”, a spus Adina Vălean, comisar european pentru transporturi.

Comisia a promis că va prezenta curând propunerea legislativă și a cerut Consiliului și Parlamentului European să fie gata să adopte rapid actul normativ.