Comisia Europeană a continuat să ceară Statelor Unite să lucreze cu Bulgaria, Croația, Cipru și România pentru a grăbi procesul de eliminare a vizelor pentru SUA de care au nevoie cele patru state membre ale UE.

Comisia a transmis luni o informare către Parlamentul European și Consiliu referitoare la progresele înregistrate în ultimul an în atingerea reciprocității depline a vizelor cu țările de pe lista fără vize a UE.

Statele Unite sunt în prezent singura țară rămasă pe lista UE care nu acordă călătorii fără vize tuturor cetățenilor UE.

Polonia a intrat recent în Programul Visa Waiver al SUA, ceea ce înseamnă că, începând cu 11 noiembrie 2019, cetățenii polonezi pot călători fără viză în Statele Unite în scop turistic sau de afaceri pentru până la 90 de zile. 

Comisia îndeamnă în continuare Statele Unite să coopereze cu Bulgaria, Croația, Cipru și România pentru a accelera progresul către călătorii fără viză în SUA pentru cetățenii lor. Contactele au continuat la nivel politic, în întâlniri care au avut loc la București (în iunie 2019) și Washington DC (în decembrie 2019). 

Reciprocitatea renunțării la viză este un principiu fundamental al politicii UE privind vizele, amintește Executivul comunitar. Dar Comisia recunoaște că actualul context nu este cel mai favorabil, în condițiile în care multe state restricționează în prezent călătoriile din cauza pandemiei de coronavirus.

Atât SUA, cât și UE și-au închis granițele pentru anumite tipuri de călători, pentru a încerca să controleze răspândirea COVID-19, o situație care nu are de-a face cu regimul vizelor.

Dar Comisia punctează că, de îndată ce situația epidemică la nivel internațional revine la normal, va continua demersurile împreună cu SUA și cele patru state membre pentru a accelera progresul în vedere unei reciprocități complete a regimului vizelor. Executivul UE consideră că eforturile diplomatice și colaborarea strânsă cu statele membre vizate reprezintă cea mai bună cale de rezolvare a situației.

De aceea, Comisia transmite Consiliului și Parlamentului UE că adoptarea unui act prin care cetățenii SUA să necesite vize când vizitează statele UE ar fi „contraproductivă”.