Comisia și Agenția Spațială Europeană au lansat o nouă platformă pentru a monitoriza impactul blocajului cauzat de epidemia de COVID-19, dar și relansarea economică de după ridicarea restricțiilor.

UE a prezentat vineri instrumentul de observare a Pământului pentru „acțiune rapidă în contextul coronavirusului” - „RACE” (Rapid Action Coronavirus Earth), elaborat de Comisie în colaborare cu Agenția Spațială Europeană (ESA).

Platforma utilizează date de observare a Pământului pentru a măsura impactul blocajului cauzat de coronavirus și pentru a monitoriza redresarea în urma eliminării măsurilor restrictive, la nivel local, regional și mondial.

Vor fi monitorizați în special principalii parametri de mediu, cum ar fi schimbările de calitate a aerului și a apei, activitățile economice și individuale, inclusiv industria, transporturile, construcțiile, traficul, precum și productivitatea agricolă. În acest scop, platforma combină date de observare de la sateliții Sentinel ai programului Copernicus pe care îi deține UE, cu ajutorul unor noi instrumente digitale, precum inteligența artificială și analiza datelor.

Potrivit Comisiei, încă de la începutul pandemiei de coronavirus, activitățile spațiale au avut un rol important, iar programul Copernicus a fost mobilizat pentru a ajuta cetățenii și autoritățile publice din statele membre în această perioadă dificilă.

„Chiar și în cele mai întunecate perioade, europenii găsesc întotdeauna soluții pentru situațiile cele mai dificile. Platforma, dezvoltată în cooperare cu Agenția Spațială Europeană, este un instrument unic și remarcabil care ne va ajuta nu numai în timpul pandemiei de coronavirus, ci și în multe alte domenii, având în vedere versatilitatea funcțiilor sale, inclusiv pentru a ne atinge obiectivele ecologice”, a declarat comisarul pentru piața internă, Thierry Breton.