Un nou sondaj arată amploarea crizei costului vieții cu care se confruntă europenii, indicând faptul că majoritatea alegătorilor din cele patru țări mari din Europa se așteaptă la tulburări sociale și la proteste publice în luna următoare.

Sondajul, publicat vineri de ”More in Common”, a fost realizat de YouGov, care a întrebat peste 7.000 de persoane din Franța, Germania, Polonia și Marea Britanie. În Marea Britanie și Polonia, peste 70% spun că costul vieții este acum cea mai importantă problemă cu care se confruntă țara lor.

De asemenea, criza va determina o creștere a numărului de gospodării care trăiesc în sărăcie.

În Franța și Polonia, doar unul din 20 declară că se descurcă bine cu creșterea prețurilor, comparativ cu unul din cinci în Marea Britanie și Germania.

Potrivit sondajului, una din cinci persoane din Marea Britanie, Franța și Polonia declară că își folosește economiile pentru a-și plăti facturile și una din 10 sare peste mese, relatează EURACTIV.com.

Cei mai mulți respondenți din toate cele patru țări au spus că sunt îngrijorați de tulburările sociale, variind de la 57% în Marea Britanie la 75% în Polonia. Între timp, în Franța, patru din 10 au spus că ar dori să vadă întoarcerea vestelor galbene, o mișcare de protest care a apărut în 2018 în primul rând ca răspuns la creșterea costurilor la combustibil.

În urma sancțiunilor economice și politice impuse în urma invaziei Ucrainei în februarie, Rusia a luat măsuri pentru a reduce drastic livrările de gaz către Europa, provocând o creștere majoră a prețurilor la energie.

Marea Britanie va avea un nou prim-ministru începând din 5 septembrie, iar ministra de externe Liz Truss este favorită pentru a-i succeda lui Boris Johnson. Guvernul a oferit deja o subvenție de 400 de lire sterline pentru facturile la energie electrică, repartizate pe șase luni, începând din septembrie. Cu toate acestea, Truss sau rivalul ei Rishi Sunak vor fi sub o presiune imediată pentru a oferi noi măsuri de sprijin populației.

Cele mai populare trei politici publice pe care guvernele ar trebui să le introducă sunt reducerea TVA, plafonarea prețurilor la energie și noi măsuri pentru a face transportul public mai ieftin sau gratuit. În Marea Britanie, peste 85% dintre respondenți au susținut aceste trei politici.

Alegătorii sunt, de asemenea, dornici să vadă o impozitare a profiturilor uriașe realizate de companiile energetice. 85% susțin această politică în Marea Britanie, în timp ce trei din patru persoane o susțin în Franța și Germania.

Există, de asemenea, o nemulțumire larg răspândită față de răspunsurile guvernamentale la criză. În Polonia, alegătorii dau vina mai ales pe propriul guvern, în timp ce alegătorii din Marea Britanie sunt cei mai critici față de companiile de energie și electricitate. Rusia este principala sursă de vină în Franța și Germania.

În Franța, Rassemblement National - extrema dreaptă - este partidul în care oamenii au cea mai mare încredere atunci când vine vorba de costul vieții.

O serie de țări din UE și-au reexaminat mixurile energetice în ultimele luni, unele analizând dacă să crească explorarea petrolului și gazelor. Acest lucru ridică îngrijorări că unele țări vor încerca să amâne angajamentele de reducere a emisiilor poluante la summitul COP27 din Egipt, din noiembrie.

Asta ar fi o greșeală, potrivit sondajului, care arată că aproape două treimi dintre oamenii din toate țările dau vina pe creșterea actuală a facturilor la energie, în parte, pe seama încetinirii guvernului lor de a investi în energie regenerabilă și nu cred că guvernele ar trebui să întârzie angajamentele privind combaterea schimbărilor climatice.

În Franța, Germania și Marea Britanie, importanța schimbărilor climatice a rămas stabilă sau chiar a crescut, pe fondul crizei costului vieții și politicile ecologice sunt considerate pe scară largă ca o parte cheie a soluției la criza actuală.

Majoritatea e de acord că amânarea angajamentelor de a lupta împotriva schimbărilor climatice nu ar face decât să crească facturile la energie pe termen mediu și lung.