Costurile de trai pentru studenți ating noi cote maxime în Franța, cu creșteri de peste 10% anual la chirie, facturile de utilități și alimente, conform datelor furnizate de sindicatele studențești.

Creșterea rapidă a costurilor de trai creează „o precaritate majoră pentru studenți" în întreaga țară și îi descurajează pe studenții potențiali să aplice la universitate, a declarat secretara generală a sindicatului studențesc UNEF, Hania Hamidi, la postul de radio francez Sud Radio, relatează EURACTIV.

Patru din zece studenți sunt nevoiți să sară peste cel puțin o masă pe zi pentru a face față cheltuielilor, a adăugat ea.

Cele mai mari creșteri de costuri sunt în cheltuielile de zi cu zi, cu o creștere de 9% în chirie, ajungând la o medie de 534 de euro, conform unui raport al sindicatului studențesc FAGE publicat miercuri (16 august). Tendințe similare se aplică și pentru telefon și internet (+19%), alimente (+15%) și transport (+7%).

FAGE a descoperit că presiunile inflaționiste de lungă durată vor crește cheltuielile de zi cu zi în medie cu 8,9% pentru anul următor, ceea ce înseamnă că, în efect, prima lună a noului an universitar va costa fiecărui student nou înscris 3.024 de euro. Acest număr include cheltuieli specifice de început de an, cum ar fi asigurarea de sănătate, taxele de înscriere și materialele școlare.

Aceste cifre nu iau în considerare beneficiarii de burse și presupun că un student locuiește în afara casei părintești pe toată durata studiilor.

Aceasta este o creștere „istorică", cu 500 de euro mai mult decât în 2022, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al FAGE, Félix Sosso, la postul de radio RTL. Datele UNEF prezintă o imagine similară, evidențiind o creștere de 595 de euro.

Astfel de cifre împing mai mulți studenți să recurgă la „angajarea forțată" - să lucreze în detrimentul studiilor lor, a spus Sosso. "Mai mult de 16 ore de lucru pe săptămână, studenții au de două ori mai multe șanse să eșueze la licență", a adăugat el.

Efecte inflaționiste

Franța, la fel ca și alte state europene, se confruntă cu inflație galopantă încă de la sfârșitul pandemiei de COVID și de la începutul războiului Rusiei cu Ucraina, care a perturbat lanțurile globale de aprovizionare și a dus la creșterea prețurilor la energie.

Creșterea prețurilor a fost de 4,5% în iunie față de anul precedent în Franța, după un vârf de 6,3% la începutul anului 2023.

În campania sa prezidențială din 2017, președintele francez Emmanuel Macron s-a angajat să construiască 60.000 de noi unități de locuințe pentru studenți până în 2022, într-un efort de a reduce prețurile generale de închiriere.

În 2023, un audit nepublicat realizat de Ministerul pentru tranziția ecologică a constatat că mai puțin de 40.000 de unități de locuințe au fost construite sau renovate, conform publicațiilor franceze. UNEF susține că în ultimii șase ani au fost construite doar 3.000 de noi locuințe publice dedicate studenților.

„Locuințele pentru studenți se află într-o stare dezastruoasă", a deplâns Hamidi, cerând o reînnoire a ajutorului financiar pentru locuințele publice.

În luna martie, guvernul a anunțat alocarea a 500 de milioane de euro pentru noul an universitar, în scopul majorării sumelor de burse și extinderii criteriilor de eligibilitate, într-un efort de a atenua cele mai grave impacturi ale inflației, a declarat miercuri Sylvie Retailleau, ministra Învățământului Superior și Cercetării, la postul public de radio France Inter.

De asemenea, este în curs o „reformă structurală" a burselor, la accesul cărora situația financiară a părinților determină în prezent exclusiv eligibilitatea, cu toate că contururile acestei reforme rămân încă necunoscute.

[Traducere: Denisa Tîrcavu, FJSC]