Comisarul pentru piața internă Thierry Breton a organizat o videoconferință cu directorii executivi ai companiilor europene de telecomunicații și ai GSMA pentru a discuta despre reziliența rețelei și espre schimbul de metadate anonimizate.

Comisarul a discutat despre necesitatea de a proteja consumatorii cei mai vulnerabili, inclusiv microîntreprinderile și IMM-urile, care întâmpină dificultăți în a-și plăti facturile.

Accentuând importanța telecomunicațiilor în aceste vremuri dificile, comisarul Breton a declarat: ”Operatorii de telecomunicații joacă un rol esențial în ceea ce privește sprijinirea cetățenilor europeni și a întreprinderilor europene în această situație fără precedent. Toți sunt hotărâți să protejeze buna funcționare a internetului deschis, să monitorizeze și să prevină congestionarea rețelelor”.

Directorii executivi din domeniul telecomunicațiilor au salutat răspunsul pozitiv al furnizorilor de conținut la solicitarea Comisiei de a reduce presiunea asupra rețelei și au semnalat deja îmbunătățiri substanțiale.

Discuția a abordat, de asemenea, necesitatea colectării de metadate mobile anonimizate pentru a contribui la analizarea modelelor de răspândire a virusului, într-un mod pe deplin conform cu RGPD și cu legislația privind confidențialitatea în mediul electronic.

În plus, ambele părți au subliniat importanța protejării rețelelor împotriva atacurilor cibernetice și au convenit să continue discuțiile asupra diferitelor căi.