Președintele principalei organizații științifice a Uniunii Europene, Mauro Ferrari, a demisionat după doar trei luni, nemulțumit de răspunsul UE la pandemia de COVID-18, relatează BBC Online.

Mauro Ferrari a declarat că și-a pierdut încrederea după ce a eșuat în încercarea de a pune la punct un plan de combatere a noului coronavirus. Într-o declarație transmisă cotidianului Financial Times, care a scris prima dată despre demisie, Ferrari a criticat rezistența instituțională și luptele interne birocratice din cadrul structurilor complexe ale UE la propunerea sa pentru un amplu program științific de combatere a COVID-19. 

Născut în Italia, Mauro Ferrari este un pionier în domeniul nanomedicinei.

"Comisia regretă demisia profesorului Ferrari atât de devreme”, a declarat un purtător de cuvânt al CE. 

Consiliul European de Cercetare (ERC) a susținut că, "de la numirea sa, profesorul Ferrari a arătat o lipsă de implicare, neparticipând la multe întâlniri importante, petrecând mult timp în SUA și neapărând programul și misiunea ERC”.

Mauro Ferrari a explicat că a lucrat direct cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și a elaborat un plan la care a contribuit și ea.

Această colaborare ”a creat o furtună politică internă” și planul s-a pierdut odată ce a fost preluat de diferite unități ale Comisiei.

Ferrari a anunțat că se întoarce în SUA pentru a lupta contra COVID-19.