Președintele PE și liderii grupurilor politice au decis joi să organizeze o sesiune plenară extraordinară pentru a continua activitatea cu privire la măsurile speciale de combatere a pandemiei de COVID-19.

În cadrul reuniunii la distanță din dimineața zilei de astăzi, președintele Parlamentului European, David Sassoli, și liderii grupurilor politice au convenit să convoace o sesiune plenară extraordinară pe 16 și 17 aprilie la Bruxelles.

Agenda sesiunii cuprinde o dezbatere cu Consiliul și Comisia și un vot privind o rezoluție referitoare la o acțiune coordonată a UE de combatere a pandemiei de COVID-19 și a consecințelor acesteia.

De asemenea, PE este pregătit să voteze cu privire la orice propuneri legislative sau bugetare pregătite în timp util de Comisia Europeană pentru a gestiona în continuare situația creată de pandemie.

Conferința președinților a actualizat calendarul activităților Parlamentului European introducând date suplimentare pentru reuniunile la distanță ale organelor de conducere ale PE, ale comisiilor și ale grupurilor politice.

Liderii grupurilor politice și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la măsurile de urgență adoptate recent în Ungaria. Majoritatea grupurilor au solicitat președintelui Sassoli să transmită aceste preocupări într-o scrisoare adresată Comisiei, prin care să-i solicite să evalueze situația și să ia în considerare activarea procedurii prevăzute la articolul 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE).

Această procedură ar permite UE să se asigure că valorile fundamentale europene nu sunt expuse riscurilor.