De la începutul pandemiei, circa 250.000 de persoane au fost repatriate în Europa prin intermediul unor zboruri organizate de statele membre. În plus, Mecanismul UE de protecție civilă a facilitat repatrierea a peste 4.000 de europeni.

Prin intermediul Mecanismului UE de protecție civilă a facilitat repatrierea, în Europa, a 4.384 de cetățeni UE din China, Japonia, SUA, Maroc, Tunisia, Vietnam, Filipine, Egipt, Republica Dominicană, Columbia, Costa Rica, Panama, Cuba, Honduras, Mexic, Republica Capului Verde, Georgia, Gambia, Senegal, Haiti și Malaezia.

Marea Britanie, în timpul perioadei de tranziție, și alte șase țări participante la Mecanism (Islanda, Norvegia, Serbia, Muntenegru, Macedonia de Nord și Turcia) beneficiază, de asemenea, de sprijinul acestuia în aducerea propriilor cetățeni acasă. 

În următoarele zile sunt planificate aproape 100 de zboruri, precizează Comisia.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a propus creșterea bugetului UE cu 45 milioane de euro în vederea sprijinirii eforturilor de repatriere.

În cadrul Mecanismului UE de protecție civilă, Comisia Europeană contribuie la acoperirea costurilor aferente zborurilor de repatriere ce conțin cetățeni din mai mult decât un singur stat membru, în baza principiului solidarității.