Pandemia de coronavirus a dus la cea mai gravă recesiune din UE, iar soluționarea unei asemenea crize necesită mai mulți bani decât cei aproximativ 1% din venitul național brut pe care statele membre sunt dispuse să-i aloce bugetului comunitar.

Comisia Europeană intenționează să răspundă crizei cu un pachet de stimulare fără precedent, care a fost prezentat de comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, într-un interviu acordat EURACTIV.com.

„Nu se poate aborda o criză de această dimensiune cu un buget de 1% din VNB (venit național brut)”, a spus comisarul portughez pentru EURACTIV, „nu există nicio țară în care bugetul național să fie de 1% din totalul resurselor”.

Ferreira a declarat că propunerea Comisiei privind un buget multianual de 1.100 miliarde de euro, completat de un instrument de recuperare de 750 de miliarde de euro este „adecvată nivelului crizei”, nu numai ca dimensiune, ci și datorită intenției de a împrumuta resurse de pe piețe folosind bugetul ca garanție, oferind datorii denominate în euro în contrapondere la dominația dolarului, apelul la consolidarea resurselor proprii, ponderea semnificativă a subvențiilor în totalul bugetului și varietatea de instrumente prezentate. 

În contextul în care țările UE au pornit de la niveluri diferite de competitivitate, iar criza a afectat fiecare țară și regiune în mod diferit, politica de dezvoltare regională a UE a devenit o parte esențială a planului de redresare. „Încă de la început, politica de coeziune a fost creată pentru că economiile mai slabe să poată participa la joc de pe poziții egale”, a spus Ferreira.

Una dintre primele decizii ale Comisiei după ce epidemia de COVID-19 a lovit Europa a fost relaxarea normelor privind ajutoarele de stat, pe care Ferreira a apărat-o, dar a recunoscut că a dus la inegalități suplimentare în ceea ce privește nivelul investițiilor publice, ceea ce a făcut ca instrumentul de recuperare să devină și mai relevant.

„Nu putem vorbi despre o piață internă dacă anumite companii sunt susținute în timp ce alte companii sunt situate în state membre care nu își pot permite să le susțină”, a menționat  comisarul european.

Ferreira a mai spus că euro „nu poate funcționa dacă anumite state membre acumulează doar deficite și celelalte surplusuri”, reafirmând astfel poziția Comisiei, care a optat pentru un sistem bazat pe împrumuturi și subvenții, spre deosebire de insistența pentru împrumuturi a statelor care vor un buget mai frugal pentru UE. 

Dacă țări precum Italia sau Spania, care reprezintă o pondere importantă a pieței unice și a economiei UE, intră într-o recesiune, „recesiunea nu este o recesiune spaniolă sau una italiană. Este o recesiune europeană”, a avertizat comisarul.

„Relansarea economiei este esențială nu numai pentru țările care sunt mult mai afectate, dar și pentru statele membre care beneficiază de o piață care este în afara propriilor granițe”, a punctat Ferreira.

Citiți interviul complet pe www.euractiv.com