Liderii UE nu au ajuns joi seara la un acord privind răspunsul economic la criza COVID-19. Olanda și Germania s-au opus ”obligațiunilor corona”. Spania și a Italia au cerut măsuri mai ferme. Eurogrupul trebuie să vină cu soluții în 2 săptămâni.

Videoconferința șefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană de joi după-amiază s-a încheiat după mai multe ore tensionate de discuții, în cursul cărora Italia și Spania - statele membre cele mai afectate de criza COVID-19 - au cerut măsuri economice mai ferme și mai rapide și identificarea unui răspuns comun în decurs de zece zile. 

În cele din urmă, liderii statelor europene au ajuns la o declarație comună, dar nu și la soluții privind răspunsul economic la criză, preferând să paseze ”cartoful fierbinte” Eurogrupului, care trebuie să vină cu propuneri în termen de zece zile, relatează EurActiv.com. 

”Invităm Eurogrupul să ne prezinte propuneri în termen de două săptămâni. Aceste propuneri ar trebui să țină seama de caracterul fără precedent al șocului pe care îl reprezintă COVID-19, care afectează toate țările noastre; răspunsul nostru va fi intensificat, dacă va fi nevoie, prin măsuri suplimentare într-un mod incluziv, în funcție de evoluția situației, pentru a furniza un răspuns cuprinzător”, se arată în declarația comună a membrilor Consiliului European.

Discuțiile din cadrul videoconferinței s-au concentrat în jurul necesității de a se mobiliza Mecanismul European de Stabilitate (MES) și de a se emite "obligațiuni corona", un instrument de datorie comună al UE, pentru a finanța combaterea pandemiei. Liderii UE nu au ajuns la un acord privind cele două măsuri. Președintele Eurogroup, Mario Centeno, a declarat că îi va convoca săptămâna viitoare pe miniștrii de finanțe din Zona Euro pentru a vedea cum poate fi folosit Mecanismul European de Stabilitate pentru a sprijini economiile statelor membre. El a mai precizat că Eurogroup va căuta și ”soluții inovative”. 

După videoconferință, președintele Consiliului European, Charles Michel, a confirmat că s-a discutat despre scrisoarea celor nouă premieri și președinți care au cerut ”obligațiuni corona”.

Germania și Olanda au semnalat în mod clar că nu vor accepta astfel de obligațiuni. Într-o videoconferință de presă, premierul olandez, Mark Rutte, le-a spus jurnaliștilor că emiterea de obligațiuni ar echivala cu ”trecerea Rubiconului”, deoarece ar transforma Zona Euro într-o "uniune de transfer”, fapt care nu e prevăzut în Tratatul de la Maastricht. "Nu văd nicio  circumstanță care să determine schimbarea poziției noastre”, a adăugat el. 

În schimb, Olanda și Germania au fost de acord cu folosirea celor 410 miliarde de euro din Mecanismul European de Stabilitate. Marți, miniștrii de finanțe din Zona Euro au ajuns la un acord privind folosirea instrumentelor MES, dar nu au oferit detalii despre condițiile pe care țările ar trebui să le îndeplinească pentru a putea accesa aceste fonduri. Angela Merkel și Mark Rutte au subliniat că trebuie îndeplinite anumite condiții, dar Italia și alte țări resping orice condiții, argumentând că actuala criză este provocată de un șoc dincolo de puterea de control a guvernelor statelor membre.