SCANDAL DE CORUPȚIE ÎN PE”Cred că este doar începutul”, spune jurnalistul care a descoperit scandalul Qatargate

Louis Colart este jurnalist la ziarul belgian Le Soir și unul dintre cei trei reporteri care au descoperit QatarGate, unul dintre cele mai mari scandaluri de corupție și spălare de bani din ultimii ani, scrie publicația elenă Kathimerini.
Timpul lui este prețios. Pe lângă avalanșa de solicitări pe care le primește de la mass-media din întreaga lume pentru un interviu, el continuă neobosit să investigheze cazul pe care l-a dezvăluit vineri, provocând un cutremur la temelia Parlamentului European.
După cum spune Colart, totul a început la jumătatea lunii septembrie, când el și colegii săi de la publicațiile Le Soir și Knack au primit o informație cu privire la un caz pe care autoritățile îl investigau în legătură cu Parlamentul European.
"De atunci am demarat ancheta noastră jurnalistică, care a dus la prima dezvăluire vineri, în paralel cu operațiunea uriașă a poliției lansată în orașul Bruxelles”. După cum a explicat el, ancheta jurnalistică a durat câteva săptămâni, dar ancheta poliției durează de câteva luni, fiind începută la jumătatea lunii iulie.
L-am întrebat care este circuitul banilor, conform informațiilor pe care le deține până acum. "Anchetatorii bănuiesc Qatarul că oferă bani unor persoane de rang înalt din Parlamentul European și sunt, în esență, banii care au fost găsiți vineri în cantități foarte mari, mai întâi în casa fostului europarlamentar italian Pier Antonio Panzeri, iar ulterior, în cursul zilei, a fost prins în flagrant unul dintre vicepreședinții Parlamentului European, grecoaica Eva Kaili, în casa căreia a fost găsită de asemenea o sumă mare de bani. Nu știm suma exactă [în ceea ce o privește pe doamna Kaili], dar cu siguranță vorbim de câteva sute de mii de euro”, spune Colart.
Întrebat dacă are informații cu privire la alți greci implicați în acest caz, Louis Colart a răspuns că până acum nu are cunoștință de niciun alt grec, în afară de tatăl Evei Kaili.
"Anchetatorii l-au văzut pe tatăl doamnei Kaili ieșind din hotelul Sofitel, foarte aproape de apartamentul lor, cu o geantă, care din informațiile noastre, era plină de bani”.
Jurnalistul crede că în curând vor fi noi evoluții în acest scandal. "Cred că acesta este doar începutul”, spune el.
Din discuția noastră, înțeleg că rar a mai întâlnit un caz similar care să implice sume atât de mari de bani ilegali.
Provocarea, după cum recunoaște el, a acestei investigații majore a fost aceea de a asigura confidențialitatea surselor: "Când discutăm cu colegii chestiuni atât de sensibile, este o provocare să evităm în fiecare situație interceptarea discuțiilor sau a informațiilor pe care le-am obținut".
Sursa: RADOR
Ursula von der Leyen pledează pentru instituirea unui larg for UE pe teme de etică
"Bruxelles-ul tebuie să înființeze un for care să asigure respectarea integrității și eticii tuturor instituțiilor Uniunii Europene”, a declarat președinta Comisiei Europene ca urmare a scandalului crescând pe tema banilor oferiți de Qatar unor europarlamentari. Ursula von der Leyen a declarat că scandalul de corupție din cadrul Parlamentului European, din care reiese că actuala gazdă a Cupei Mondiale la Fotbal ar fi căutat să-și "cumpere" influența în PE, este un motiv de maximă îngrijorare, care pune sub semnul îndoielii însăși încrederea cetățenilor din UE, relatează Financial Times.
Von der Leyen a spus că, în cadrul Comisiei Europene, există deja un for care monitorizează probleme legate de transparență și de independență la nivelul întregii Comisii Europene, dar ea dorește să vadă că "aceleași reguli se respectă în toate instituțiile europene”, inclusiv în PE.
Afirmațiile sale survin în timp ce o serie de miniștri dintre cei mai importanți ai organizației au declarat că scandalul pune sub semnul întrebării "credibilitatea" UE și au cerut o anchetă amănunțită cu privire la plățile invocate.
În cursul unor razii de la sfârșitul săptămânii prin locuințele unor politicieni, poliția belgiană a reținut o europarlamentară și a confiscat bani-lichizi în valoare de 600.000 de euro, acțiunea înscriindu-se într-o anchetă internațională pe tema unor acuzații la adresa actualei gazde a Cupei Mondiale la Fotbal, precum și la adresa unor înalți reprezentanți ai UE.
"Problema care se pune este legată de încrederea oamenilor în instituțiile noastre or, această încredere trebuie să întrunească cele mai înalte standarde de independență și de integritate”, le-a declarat dna Von der Leyen reporterilor.
"Vicepreședinta Comisiei Europene Věra Jourová discută în prezent o cale de ieșire din criză cu Parlamentul și cu Consiliul European”, a mai adăugat dna Von der Leyen, care, în 2019, când a candidat pentru funcție, a sprijinit public înființarea unui for pe teme de etică.
"Nu sunt judecător, iar procesul e în curs de desfășurare. Desigur, este vorba despre un lucru extrem de îngroijorător. Avem de-a face cu o serie de evenimente și cu o serie de fapte care, bineînțeles, mă îngrijorează”, a declarat Josep Borrell, șeful departamentului de politică externă și de securitate din UE care, anterior, în perioada 2004 – 2007, a fost președinte al Parlamentului European.
"Trebuie să acționăm nu doar în concordanță cu faptele, ci și cu probele. Nu pot să eludez declarațiile juriștilor. Sunt sigur că înțelegeți că aceste acuzații sunt extrem de grave”, a mai spus el luni, înaintea unei reuniuni a miniștrilor de externe din UE, programată la Bruxelles.
"Este vorba despre un incident incredibil, care acum trebuie clarificat fără doar și poate, apelându-se la întrega severitate a legii”, a declarat Annalena Baerbock, ministra de externe a Germaniei. "Este vorba despre credibilitatea Europei, așa că asta va trebui să aibă niște consecințe în toate domeniile”, a mai adăugat Baerback. "Mai mult decât orice, toate aceste lucruri necesită o clarificare completă, dar nu ne-am mai confruntat de multă vreme cu așa ceva”.
Rugat să-și spună părerea cu privire la acuzațiile aduse în acest dosar, Jan Lipavsky, ministrul ceh de externe, a declarat că "orice formă de corupție este absolut inacceptabilă și mă bucur că poliția belgiană a putut acționa într-un asemenea mod”.
"Desigur, relațiile dinttre UE și Qatar sau relațiile dintre țările europene și Qatar trebuie să se bazeze pe o serie de politici, inclusiv pe respectarea drepturilor omului și a dreptului la muncă”, a mai adăugat el. "Așa că, să vedem ce se va mai întâmpla".
Deși anchetatorii nu au precizat numele suspecților, Eva Kaili, vicepreședinta Parlamentului European, din Grecia, a fost suspendată din funcție, precum și din cea de membră a partidului Pasok, Partidul Socialist Grec.
Kaili, o fostă prezentatoare de știri la un post de televiziune, a apărat "succesul" respectării drepturilor omului din Qatar, afirmând că țara ar fi un port-drapel al drepturilor la muncă, după ce țara a renunțat la decizia de a nu-i mai sprijini financiar pe muncitorii imigranți.
"În prezent, are loc o anchetă pe tema unor delicte grave, trebuie să respectăm cu toții acest lucru”, a declarat luni ministrul de externe al Greciei, Nikos Dendias.
Luni, șeful departamentului elen de combatere a spălării banilor a ordonat înghețarea activelor lui Kaili din Grecia, precum și a celorlalte persoanelor complice.
Doha a respins acuzațiile pe tema oricărei infracțiuni. "Orice implicare a guvernului din Qatar în asemenea delicte grave nu are nicio bază și se bazează pe o gravă dezinformare”, a declarat un oficial.
Sursa: RADOR
Declarațiile de avere depuse la Parlament de Eva Kaili
Eva Kaili a înregistrat o dublare a depunerilor sale bancare în perioada 2018-2020, conform declarațiilor de avere disponibile pe site-ul Parlamentului Greciei, scrie Proto Thema.
Concret, în declarația de venit depusă în 2019 – pentru anul 2018 – europarlamentara a declarat în total 550.000 de euro, din care 340.000 de euro provin din vânzarea unei case unifamiliale din suburbia ateniană Anoixi.
Suma depozitelor bancare se ridica la aproximativ 210.000 euro. Cea mai mare parte - 189.130 de euro - era depusă într-o bancă belgiană. Sunt înregistrate, de asemenea, 5 proprietăți imobiliare, la 4 dintre acestea deținând o cotă de proprietate de 100%, iar la una 25%.
Vânzarea casei unifamiliale din Anoixi Attica, în suprafață totală de 250 mp, îi aduce eurodeputatei 340.000 de euro. Era vorba de o proprietate construită în 1986 pe care a cumpărat-o în 2009 plătind 294.395 de euro (220.000 dintr-un împrumut și restul din veniturile anilor anteriori).
În Belgia deține un apartament de 53 mp, cumpărat în 2015 cu 175.000 de euro (140.000 proveniți dintr-un împrumut, iar 35.000 din venituri obținute în anii precedenți).
În următoarea declarație de avere depusă în anul 2020 (pentru anul 2019) prezintă venituri de aproximativ 219.000 de euro. Depozitele bancare cresc semnificativ la aproximativ 405.000 de euro, dintre care 335.680 la o bancă belgiană. Creșterea depunerilor nu pare a fi datorată vânzării casei din Anoixi întrucât în anul respectiv a cumpărat un apartament în suburbia ateniană Psychiko - în suprafață de 169 mp, construit în 2017. Pentru această achiziție plătește în total 270.000 euro (valoarea obiectivă a contractului de achiziție fiind 670.000 euro).
Ca sursă a veniturilor declară vânzarea unei proprietăți imobiliare.
În declarația de avere depusă în 2021 (pentru anul 2020), Eva Kaili prezintă venituri de 164.000 de euro. Depozitele bancare se ridică la 461.846 de euro, în timp ce situația proprietăților imobiliare nu prezintă nicio schimbare.
De menționat că, potrivit site-ului oficial al Parlamentului European, europarlamentarii primesc același salariu, care este stabilit la 38,5% din salariul de bază al unui judecător de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
Salariul lunar brut al eurodeputaților se ridică, potrivit regimului unic, la 9.386,29 euro. Acest salariu se plătește din bugetul Parlamentului European. Toți europarlamentarii plătesc impozite și contribuții la asigurările sociale ale UE, iar după reținerea acestora, salariul se ridică la 7.316,63 euro.
În plus, majoritatea statelor membre îi obligă pe europarlamentarii lor să plătească un impozit național suplimentar. Prin urmare, salariul final al membrilor Parlamentului European depinde de regulile fiscale aplicabile în țara în care au fost aleși.
Sursa: RADOR
Sunt investigate și declarațiile de avere ale tatălui Evei Kaili
Din ordinul șefului Autorității elene pentru lupta împotriva spălării banilor, Charalambos Vourliotis, sunt verificate declarațiile de avere ale tatălui vicepreședintei Parlamentului European Eva Kaili, întrucât este funcționar public și prin lege are obligația depunerii declarației de avere, relatează Kathimerini.
Alexandros Kailis este director general pentru transporturi și telecomunicații al Regiunii Macedonia Centrală. Anterior, Vourliotis a procedat la impunerea de măsuri asigurătorii asupra bunurilor deținute în Grecia de Eva Kaili.
Eva Kaili a înființat o companie de real estate în urmă cu o lună
Autoritatea pentru lupta împotriva spălării banilor a identificat și o companie înființată în urmă cu o lună pe numele Evei Kaili și a soțului acesteia. Societatea, cu sediul în zona Kolonaki, din centrul Atenei și cu obiectul de activitate tranzacționarea și exploatarea comercială a proprietăților imobiliare, a fost deja pusă sub sechestru, iar activitatea ei este verificată.
Înghețarea bunurilor deținute de Eva Kaili, de soțul acesteia, de părinții și de rudele apropiate are scopul de a identifica și a bloca sume de bani sau bunuri mobile scumpe (cadouri) care s-ar putea dovedi a fi în legătură cu spălarea de bani, infracțiune pentru care Eva Kaili și soțul său au fost deja puși sub acuzare de către autoritățile belgiene.
Sursa: RADOR
Comentarii