Louis Colart este jurnalist la ziarul belgian Le Soir și unul dintre cei trei reporteri care au descoperit QatarGate, unul dintre cele mai mari scandaluri de corupție și spălare de bani din ultimii ani, scrie publicația elenă Kathimerini.

Timpul lui este prețios. Pe lângă avalanșa de solicitări pe care le primește de la mass-media din întreaga lume pentru un interviu, el continuă neobosit să investigheze cazul pe care l-a dezvăluit vineri, provocând un cutremur la temelia Parlamentului European.

După cum spune Colart, totul a început la jumătatea lunii septembrie, când el și colegii săi de la publicațiile Le Soir și Knack au primit o informație cu privire la un caz pe care autoritățile îl investigau în legătură cu Parlamentul European.

"De atunci am demarat ancheta noastră jurnalistică, care a dus la prima dezvăluire vineri, în paralel cu operațiunea uriașă a poliției lansată în orașul Bruxelles”. După cum a explicat el, ancheta jurnalistică a durat câteva săptămâni, dar ancheta poliției durează de câteva luni, fiind începută la jumătatea lunii iulie.

L-am întrebat care este circuitul banilor, conform informațiilor pe care le deține până acum. "Anchetatorii bănuiesc Qatarul că oferă bani unor persoane de rang înalt din Parlamentul European și sunt, în esență, banii care au fost găsiți vineri în cantități foarte mari, mai întâi în casa fostului europarlamentar italian Pier Antonio Panzeri, iar ulterior, în cursul zilei, a fost prins în flagrant unul dintre vicepreședinții Parlamentului European, grecoaica Eva Kaili, în casa căreia a fost găsită de asemenea o sumă mare de bani. Nu știm suma exactă [în ceea ce o privește pe doamna Kaili], dar cu siguranță vorbim de câteva sute de mii de euro”, spune Colart.

Întrebat dacă are informații cu privire la alți greci implicați în acest caz, Louis Colart a răspuns că până acum nu are cunoștință de niciun alt grec, în afară de tatăl Evei Kaili.

"Anchetatorii l-au văzut pe tatăl doamnei Kaili ieșind din hotelul Sofitel, foarte aproape de apartamentul lor, cu o geantă, care din informațiile noastre, era plină de bani”.

Jurnalistul crede că în curând vor fi noi evoluții în acest scandal. "Cred că acesta este doar începutul”, spune el.

Din discuția noastră, înțeleg că rar a mai întâlnit un caz similar care să implice sume atât de mari de bani ilegali.

Provocarea, după cum recunoaște el, a acestei investigații majore a fost aceea de a asigura confidențialitatea surselor: "Când discutăm cu colegii chestiuni atât de sensibile, este o provocare să evităm în fiecare situație interceptarea discuțiilor sau a informațiilor pe care le-am obținut".

Sursa: RADOR