Eurodeputații l-au criticat marți pe Josep Borrell, șeful diplomației UE, pentru vizita „prost gândită” la Moscova, cei mai mulți vorbind despre lipsa de obiective și relațiile tot mai proaste dintre Europa și Rusia.

Dezbaterea din plenul Parlamentului European a venit după ce un grup de circa 80 de europarlamentari s-a adresat președintei Comisiei Europene pentru a cere demisia Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell, după vizita făcută săptămâna trecută la Moscova.

În scrisoarea adresată Ursulei von der Leyen, eurodeputații notează că, în loc să ceară ferm eliberarea opozantului Alex Navalnîi și să-l viziteze pe acesta în închisoare, Borrell a afirmat eronat că la nivelul UE nu s-au discutat noi sancțiuni împotriva Rusiei.

În discursul susținut marți în fața eurodeputaților, Borrell a propus adoptarea de noi sancțiuni împotriva Kremlinului.

„Guvernul rus se află pe o cale autoritară și este fără milă în cazul Navalnîi (...) Ar fi bine să prevedem sancțiuni. Îmi voi folosi dreptul de inițiativă și voi face propuneri care vor combina acțiuni pentru lupta împotriva dezinformării și a atacurilor cibernetice”, a declarat șeful diplomației europene.

El a explicat că propunerile vor fi discutate la o reuniune a miniștrilor de externe ai UE din 22 februarie și la summitul UE din martie.

Dar discursul său nu i-a calmat pe majoritatea eurodeputaților, astfel că mulți i-au cerut demisia pentru vizita slab pregătită și lipsa de reacție la „capcana întinsă” de Serghei Lavrov, ministrul rus de externe.

Au fost, pe de altă parte, și voci care au susținut administrația rusă, criticând abordarea europeană vizavi de Moscova și dorința majoritară de a impune noi sancțiuni.

În scrisoarea care îi cer demisia, semnatarii notează că decizia de a merge la Moscova i-a aparținut personal lui Josep Borrell, iar șeful diplomației europene nu a dat cuvenita atenție prejudiciilor aduse de administrația lui Vladimir Putin tuturor opozanților regimului,

„Josep Borrell a fost săptămâna trecută în vizită oficială la Moscova, într-un moment în care, în Federația Rusă, se întâmplă lucruri grave: mii de opozanți ai regimului sunt arestați pe nedrept, liderul opoziției a fost condamnat în mod abuziv la închisoare, sunt încălcate drepturile și libertățile oamenilor, independența justiției și statul de drept. Toate acestea sunt valori fundamentale ale Uniunii Europene. Iar datoria Înaltului Reprezentant al UE este să apere valorile europene și interesele cetățenilor noștri la nivel european”, a scris pe Facebook eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan, unul dintre semnatari.

„Josep Borrell nu a obținut nimic în timpul vizitei la Moscova. Mai mult, șeful diplomației europene s-a făcut de râs în timpul conferinței de presă comune cu ministrul afacerilor externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov: a citit doar niște declarații predefinite, generale, lipsite de conținut. Josep Borrell nu a apărat interesele Uniunii Europene în timpul criticilor și acuzațiilor aduse de Serghei Lavrov. 

Înaltul Reprezentant a enunțat în mod fals că la nivel european nu s-a discutat despre introducerea de noi sancțiuni față de Federația Rusă. În realitate, mai multe țări membre ale Uniunii Europene, la cel mai înalt nivel, au cerut acest lucru”, a subliniat Mureșan. 

Acesta punctează că, în loc să fie dur și ferm cu administrația lui Putin, Josep Borrell a ales să transmită Moscovei noi invitații de cooperare, în timp ce guvernul rus a anunțat expulzarea a trei diplomați europeni chiar în timpul vizitei.

„Această vizită a Înaltului Reprezentant la Moscova a fost umilitoare, a adus numai dezavantaje Uniunii Europene și a fost de ajutor doar Federației Ruse”, apreciază Siegfried Mureșan.

Totuși, Ursula von der Leyen i-a luat apărarea lui Borrell. Purtătorul de cuvânt al Comisiei Eric Mamer a spus că von der Leyen „îi oferă sprijinul deplin Înaltului Reprezentant pentru călătoria la Moscova” și a spus că aceasta va fi discutată în continuare în cadrul unei reuniuni a Colegiului comisarilor, marți.

Înaltul reprezentant pentru afaceri externe a spus însă că a cerut eliberarea imediată și necondiționată a lui Alex Navalnîi, moment în care discuția sa cu ministrul Lavrov „a devenit aprinsă”.

În ceea ce privește expulzările diplomaților europeni, Borrell a spus că nu a aflat-o de la omologul său rus și că, deși i-a cerut lui Lavrov să-și reconsidere decizia, ministrul rus nu a dat curs solicitării.

Însă Borrell insistă pentru nevoia de a menține deschise canalele de comunicare cu Moscova.