Potrivit noilor date de la Copernicus, componenta de observare a Pământului a programului spațial al Uniunii Europene, și ale Organizației Meteorologice Mondiale, iulie 2023 va fi cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată.

Temperaturile extreme din sudul Europei au afectat sănătatea lucrătorilor în unele state membre ale UE. Cercetările Eurofound arată că, deja în 2015, 23% din lucrătorii din UE au fost expuși la temperaturi ridicate pe durata a cel puțin un sfert din timpul lor de lucru.

La nivel național, în 2015, lucrătorii din România (41%), Spania (36%) și Grecia (34%) au fost cei mai afectați. Prevalența temperaturilor ridicate a fost și continuă să fie mai mare în rândul muncitorilor din agricultură și al lucrătorilor în construcții: 51% și, respectiv, 45% au fost expuși la temperaturi ridicate cel puțin un sfert din timp.

În general, din cauza segregării de gen pe piața muncii, expunerea la temperaturi ridicate este o problemă care afectează mai mulți bărbați decât femei.

Aceste date din 2015 au fost colectate în cadrul anchetei europene privind condițiile de muncă, 44.000 de lucrători au fost intervievați din 35 de țări.

Jorge Cabrita, manager de cercetare la Eurofound, a remarcat proporția semnificativă a lucrătorilor expuși la temperaturi ridicate în contextul caniculei de vară din Europa: „Aceste date au arătat că, deja în 2015, o mare parte a forței de muncă era expusă la temperaturi ridicate".

"Având în vedere că perioadele prelungite de expunere la căldură extremă pot avea efecte negative grave asupra sănătății lucrătorilor, creșterea temperaturilor medii în Europa, atunci, nu a făcut decât să îngreuneze situația. Factorii de decizie, angajatorii și, în cele din urmă, lucrătorii individuali trebuie să pună în aplicare măsuri relevante și practice pentru a reduce stresul termic și pentru a proteja sănătatea umană", Jorge Cabrita.

Sursa: RADOR