Comunitatea internațională s-a angajat să acorde 5,3 miliarde de dolari pentru 2021 și pentru anii următori Siriei și țărilor învecinate care găzduiesc cea mai mare populație siriană de refugiați.

Sumele au fost anunțate în cadrul celei de a cincea conferințe de la Bruxelles pe tema ”Sprijinirea viitorului Siriei și al regiunii”, coprezidată de Uniunea Europeană și de ONU.

Din această sumă, Uniunea Europeană a anunțat 3,7 miliarde de euro, și anume 1,12 miliarde de euro din partea Comisiei Europene și 2,6 miliarde de euro din partea statelor membre ale UE. Uniunea Europeană în ansamblu rămâne cel mai mare donator, având în vedere că a acordat asistență umanitară, de stabilizare și reziliență în valoare de 24,9 miliarde de euro, mobilizată colectiv de la începutul crizei, în 2011, pentru a face față consecințelor acesteia, potrivit unui comunicat al Comisiei.

”La un deceniu după ce sirienii au ieșit în stradă în mod pașnic, cerând libertate, justiție și perspective economice, aceste doleanțe nu au primit încă un răspuns, iar țara se află în haos. În ultimii zece ani, UE și statele sale membre au reprezentat împreună cel mai mare furnizor de sprijin pentru sirieni și continuă să creadă că sirienii sunt cei care trebuie să decidă viitorul propriei lor țări. Un viitor în care toți sirienii să se simtă în siguranță și liberi și în care să aibă o viață demnă”, a declarat Înaltul Reprezentant Josep Borrell.

Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a subliniat că situația umanitară din Siria se înrăutățește: ”Un deceniu marcat de un conflict devastator continuă să afecteze milioane de sirieni, inclusiv femei și copii. Comunitatea internațională nu trebuie să uite situația dificilă a civililor afectați. UE își intensifică asistența umanitară pentru a salva vieți pe teren. Ne reînnoim angajamentul de a ajuta poporul sirian și comunitățile-gazdă”.