Negocierile prevăzute de multă vreme cu privire la un posibil acord de liber schimb (ALS) între Uniunea Europeană și Australia au fost amânate cu o lună, a confirmat vineri Comisia Europeană.

”Putem confirma că vom amâna cu o lună ciclul următor de negocieri comerciale, dar nu este vorba de sfârșitul acestor negocieri”, a declarat la Bruxelles Miriam Garcia Ferrer, purtătoare de cuvânt pentru comerț a Comisiei, relatează AFP, preluată de Agerpres.

”Ciclul comercial al ALS a fost amânat cu o lună până în noiembrie”, anunțase anterior pentru AFP un responsabil al UE la Canberra.

”Negocierile ALS vizează în continuare cu prioritate substanța în locul rapidității și rămân numeroase probleme deschise de negociat. O amânare de o lună ne va permite și să ne pregătim mai bine”, a explicat Garcia Ferrer.

Ministrul australian al comerțului, Dan Tehan, care urma să se deplaseze în Europa pentru negocieri, a minimalizat, la rândul său, decizia.

Luna trecută, Australia a rupt fără avertisment contractul pentru achiziționarea a douăsprezece submarine franceze cu propulsie convențională în valoare de 90 de miliarde de dolari (55 miliarde de euro), optând să cumpere în schimb nave cu propulsie nucleară, de concepție americană.

Decizia a provocat un conflict diplomatic major cu Franța, care a declarat public că nu mai poate avea încredere în guvernul australian, acuzându-i oficialii că au mințit și punând sub semnul întrebării continuarea acordului comercial.