Adio kuna, moneda trecutului. La zece ani de la aderarea la Uniunea Europeană, integrarea Croației este finalizată cu intrarea în zona euro, conform ilsole24ore.com.

Astfel, numărul țărilor UE care au adoptat moneda unică a ajuns la 20 (ultimele au fost țările baltice între 2011 și 2015).

De acum încolo, se plătește în euro, așa cum a spus premierul croat Andrej Plankovic când a primit-o la Zagreb pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

''Este sezonul noilor începuturi'', a spus von der Leyen; odată cu noul an, Zagrebul a intrat și în zona Schengen, iar acum face parte din cel mai exclusivist club european, cel alcătuit din cele 15 țări care fac parte din UE, zona euro, zona Schengen și NATO.

''În special intrarea în zona Schengen a fost un obiectiv strategic crucial'', a spus Plenkovic. ''Înseamnă mult pentru o țară turistică precum Croația, unde se ajunge mai ales cu mașina, iar faptul de a fi și în zona euro, dă vizitatorilor un alt semnal pozitiv''.

Însă intrarea în Schengen, decisă de un Consiliu UE din decembrie, care a blocat în schimb România și Bulgaria, înseamnă și că granița de sud a Croației devine noua graniță a zonei de liberă circulație comunitară.

Organizațiile umanitare așteaptă cu teamă o nouă înăsprire a strategiei de la Zagreb împotriva migranților care fac presiuni asupra granițelor fortăreței Europei pe ruta balcanică.

sursa: RADOR