Consiliul a adoptat marți cele trei acte juridice finale necesare pentru a-i permite Croației să introducă moneda euro la 1 ianuarie 2023.

Astfel se încheie procesul din cadrul Consiliului care îi va permite Croației să devină membru al zonei euro și să beneficieze de utilizarea monedei comune a UE, euro, începând cu anul viitor.

Unul dintre cele trei acte juridice stabilește rata de conversie dintre euro și kuna croată la 7,53450 kune pentru un euro. Aceasta corespunde cursului central actual al kunei din mecanismul cursului de schimb (MCS II).

”Aș dori să-l felicit pe omologul meu, Zdravko Marić, și întreaga Croație pentru că a devenit cea de-a 20-a țară care aderă la zona euro. Adoptarea monedei euro nu este o cursă, ci o decizie politică responsabilă. Croația a îndeplinit cu succes toate criteriile economice necesare și va plăti în euro începând cu 1 ianuarie 2023”, a declarat Zbyněk Stanjura, ministrul de finanțe al Cehiei, țară care a preluat Președinția Consiliului UE de la 1 iulie.