Ministerul român al Apărării a realizat un raport în care nu recomandă trimiterea unui sistem Patriot în Ucraina, în condițiile în care Consiliul Suprem de Apărare a Țării se reunește joi pentru a luat o decizie în acest sens.

Președintele Klaus Iohannis a primit de la Ministerul român al Apărării un raport în care se arată că nu ar fi momentul ”oportun” pentru a trimite un sistem Patriot Ucrainei, potrivit unor surse citate de postul de televiziune Digi 24.

Documentul nu include un refuz răspicat, întrucât decizia finală aparține CSAT, condus de președinte. În acest context, sunt de așteptat discuții complicate între partea politică și partea militară în cadrul CSAT.

Potrivit unor informații, Consiliul ar putea aproba trimiterea unui sistem, dacă va identifica soluții pentru ca apărarea antiaeriană să nu aibă de suferit.

Discuțiile privind oferirea unui Patriot Ucrainei au început după ce la începutul lunii mai, în timpul unei vizite în SUA, președintele României, Klaus Iohannis, a discutat cu Joe Biden despre posibilitatea acordării Ucrainei, de către România, a unui sistem Patriot. Iohannis a spus atunci că ”e inacceptabil ca România să rămână fără apărare antiaeriană”. Președintele român a mai precizat că ”în măsura în se care cedează ceva, România trebuie să primească ceva”.

La acea dată, România avea un singur sistem Patriot operațional. Între timp, a devenit operațional un al doilea sistem. Al treilea sistem Patriot va fi gata la finalul anului, iar al patrulea, la începutul anului viitor.

România a plătit patru miliarde de dolari pentru șapte sisteme Patriot. Până acum, Statele Unite ale Americii au livrat 4, iar celelalte 3 ar trebui să sosească până în 2027.

Concluzia raportului Ministerului apărării nu reprezintă o surpriză, după ce ministrul apărării Angel Tîlvăr și-a exprimat în mai multe rânduri opoziția față de oferirea acestui sistem, care este ”indispensabil pentru apărarea teritoriului național”.

Nici premierul Marcel Ciolacu nu prea a fost de acord, el precizând recent că România nu are suficiente sisteme Patriot ”pentru a le putea oferi în acest moment”.

Pe de altă parte, el a recunoscut că, montat „un pic mai încolo, adică în Ucraina”, sistemul Patriot „ne apără tot pe noi, adică chiar e mai bine cumva și pentru noi”, dar a spus că este o decizie strategică, cu argumente și pro și contra.

La Consiliul NATO-Ucraina din aprilie, președintele Volodimir Zelenski le-a transmis membrilor Alianței că țara sa are nevoie de minimum șapte rachete Patriot pentru a se apăra de atacurile aeriane rusești.

Mai multe țări NATO au promis că vor trimite Ucrainei astfel de sisteme, dar până acum doar cateva dintre ele, printre care SUA și Germania, și-au respectat promisiunea.