Ca parte a unui efort comun al Comisiei Europene și al celor 27 de state membre, Team Europe va contribui cu o sumă inițială în valoare de 230 de milioane de euro sub formă de lichiditate prin intermediul unui împrumut de la BEI.

O contribuție de 230 de milioane de euro este echivalentă cu rezervarea sau opțiunea de cumpărare a 88 de milioane de doze, iar UE le va transfera țărilor eligibile care au recurs la un angajament prealabil de achiziție. Această contribuție este completată cu garanții financiare în valoare de 170 de milioane de euro din bugetul Uniunii Europene.

”Prin această contribuție la mecanismul COVAX, UE demonstrează că acționează astfel încât nimeni să nu fie lăsat în urmă. Viitoarele vaccinuri împotriva COVID-19 nu ar trebui să fie un lux pentru bogați, ci un bun public disponibil la nivel mondial. Trebuie să garantăm că cei care au cea mai mare nevoie de vaccin au acces la el, indiferent de locul unde trăiesc”, a declarat Jutta Urpilainen, comisarul pentru parteneriate internaționale.

COVAX este pilonul vaccinurilor în cadrul Acceleratorului accesului la instrumentele de combatere a COVID-19 (ACT), o colaborare mondială vizând accelerarea creării, producerii și accesului echitabil la teste, tratamente și vaccinuri vizând COVID-19.

Mecanismul COVAX, condus de Alianța pentru Vaccinuri (GAVI) împreună cu Coaliția pentru inovații în domeniul pregătirii în caz de epidemii (CEPI) și cu OMS, urmărește să accelereze crearea și fabricarea de vaccinuri împotriva COVID-19 și să garanteze un acces just și echitabil pentru fiecare țară din lume.

Comisia, statele membre și instituțiile financiare europene, în special BEI, s-au angajat în comun să mobilizeze resurse pentru susținerea răspunsului mondial la noul coronavirus. Comisia participă cu 400 de milioane de euro sub formă de lichiditate și garanții pentru a susține COVAX și obiectivele sale subiacente ca parte a unui efort al Team Europe.

Termenii și condițiile detaliate privind participarea și contribuția UE sunt în prezent în curs de elaborare de către toate părțile implicate.

 Team Europe este pregătită să ofere expertiză și resurse mecanismului COVAX pentru a accelera și a amplifica crearea și fabricarea de vaccinuri pentru cetățenii din întreaga lume, indiferent dacă aparțin unor țări sărace sau bogate.

Participarea UE la COVAX va fi complementară negocierilor Uniunii aflate în curs de desfășurare cu societățile farmaceutice care produc vaccinuri, lansate în cadrul Strategiei UE privind vaccinurile.