Cu ce "misiune" se află Giorgia Meloni în Tunisia

Premiera italiană Giorgia Meloni vizitează Tunisia pentru a discuta despre migrație și despre situația dificilă în care se află țara din nordul Africii.
În ultimele săptămâni, numărul migranților sosiți în Italia din Tunisia a scăzut și, în urma invitației președintelui Kais Saied, vizita Giorgiei Meloni la Tunis a fost organizată în 48 de ore: sunt două semnale care generează optimism pe frontul italian înainte de misiunea premierului, o vizită rapidă marți dimineață care are un dublu obiectiv, notează agenția ANSA.
Pe de o parte, eliberarea ajutoarelor europene (500 de milioane de euro) și măcar câteva tranșe din cele aproape 2 miliarde de dolari puse pe masă de FMI; pe de altă parte, pentru a obține de la Saied puțină flexibilitate asupra reformelor, pe care Fondul Monetar Internațional le pune drept condiție (sfârșitul unor subvenții la benzină și făină, reducerea cheltuielilor pentru bugetari pentru limitarea datoriilor) și pe care președintele tunisian le respinge drept inacceptabile.
Vizita a fost precedată de o muncă diplomatică, în care de luni de zile sunt implicați atât premiera Meloni, cât și ministrul de externe Antonio Tajani.
"Astăzi, Tunisia este în dificultate. Se confruntă cu o situație foarte delicată, pentru că riscă un default financiar și, evident, dacă guvernul tunisian va cădea, vom experimenta un scenariu absolut îngrijorător. Și tocmai la acest scenariu lucrăm", a explicat Meloni.
După convorbirea telefonică de vinerea trecută, Meloni s-a întâlnit cu Saied și, apoi, cu Najla Bouden Ramadan (și ea prima femeie prim-ministru din țara ei). Discuțiile au vizat relațiile dintre Italia și Tunisia (în curând legate și printr-o linie electrică submarină de 200 km), dar în special se va vorbi despre ajutoarele internaționale și despre problema complicată a fluxurilor migratorii. O chestiune asupra căreia președintele tunisian a propus o conferință la nivel înalt între țările în cauză, printre care Africa de Nord, Sahel, Sahara și țările din Mediterană.
Din martie, Guvernul italian a denunțat alarma Tunisiei cu teama unei catastrofe umanitare, cu 900.000 de posibili refugiați. "Următorul Consiliu UE", la sfârșitul lunii iunie, "trebuie să acționeze imediat", a declarat Meloni la G7, iar în Japonia a vorbit despre argument cu președintele francez Emmanuel Macron, cu Kristalina Georgieva, directoarea generală a FMI, și cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Câteva zile mai târziu, la summitul Comunității Politice Europene, a avut și o întâlnire trilaterală cu Ursula von der Leyen și cu premierul olandez Mark Rutte, care are o opinie similară cu cea a lui Meloni în dosarul migranților și nu a exclus posibilitatea unei călătorii împreună în Africa.
Astfel, a luat naștere această misiune italiană (cunoscută de toate cancelariile UE), o nouă etapă africană după Algeria și Libia. Un drum legat și de Planul Mattei, care va fi prezentat în octombrie.
Gestionarea dosarului Tunisia poate deveni emblematică. Meloni este convinsă că, în acest moment, este nevoie de mai mult pragmatism decât rigiditate față de Tunis. Obiectivul, explică surse italiene, nu este de a opri procesul, ci de a ajunge la un compromis cu privire la reforme pentru a restructura economia. Ele trebuie "calibrate în funcție de nevoile sociale ale populației", a spus Tajani.
Speranța italienilor este ca de la Tunis să vină un semnal liniștitor privind dorința unui acord echilibrat.
Saied este în fruntea singurei țări care a ieșit din Primăvara Arabă cu o democrație, dar din ce în ce mai fragilă. El a răspuns cu duritate acelor cancelarii care au criticat arestarea liderului istoric al Partidului Islamic tunisian, Ennhadha Rached.
Problema drepturilor civile nu este străină tensiunilor, care au oprit finanțările FMI. În Tunisia, spune Patrick Zaki pentru cotidianul La Repubblica, "este evidentă o derivă îngrijorătoare către dictatură".
Sursa: RADOR
Comentarii