Un studiu recent estimează că, dacă nu ar fi părăsit Uniunea Europeană, PIB-ul britanic ar fi în prezent cu 5,5% mai mare, scrie Le Parisien.

Departe de magia Crăciunului, britanicii au de-a face cu o grevă a trenurilor în timpul sărbătorilor. Una dintre numeroasele consecințe ale crizei economice pe care Brexitul nu a făcut decât să le agraveze.

Între efectele pandemiei de Covid-19 și cele ale crizei energetice, este greu de calculat impactul direct al Brexit-ului asupra economiei britanice și acest aspect stârnește multe dezbateri în rândul economiștilor. Există totuși un consens: ieșirea din Uniunea Europeană a deteriorat considerabil performanța economică a Regatului Unit.

Într-un articol publicat pe 21 decembrie, Centrul pentru Reforme Europene (CER) estima că în al doilea trimestru al anului 2022, PIB-ul Regatului Unit a fost cu 5,5% mai mic decât ar fi fost dacă țara ar fi rămas în UE. Potrivit Financial Times, o astfel de tendință ar reprezenta o pierdere anuală de peste 100 de miliarde de lire sterline pentru finanțele publice britanice. 

Deprecierea lirei 

O consecință economică directă a Brexit-ului cristalizează în mod deosebit atenția și generează consens: deprecierea lirei sterline cu peste 10% după 2016, care continuă până în prezent. Această scădere a crescut semnificativ prețul importurilor, costurile afacerilor și inflația, dar nu a reușit să stimuleze salariile sau competitivitatea economiei britanice. Drept urmare, salariile reale au scăzut cu 2,9%, ceea ce a generat o pierdere de 870 de lire sterline pe an în medie pentru gospodăriile britanice, alimentând nemulțumirea puternică.

În cele din urmă, plecarea din UE a compromis anumite structuri ale economiei britanice. În mare măsură dependentă de importurile de gaze naturale, Marea Britanie nu mai beneficiază de puterea negocierii colective a Uniunii Europene și se pregătește să sufere o creștere și mai mare a prețului gazelor decât vecinii săi europeni.

De asemenea, Londra a fost slăbită în ceea ce privește comerțul internațional prin părăsirea acordurilor comerciale în care este angajată UE. Ca înlocuitor, acordul de liber schimb semnat cu Australia în decembrie 2021 ar trebui să crească producția britanică cu doar 0,08%. 

Renegociere cu UE? "Nu!” 

De aici și până la chestionarea Brexit-ului? Prim-ministrul Rishi Sunak, un susținător al ieșirii din UE, a tăiat din fașă orice presupunere. ”Permiteți-mi să fiu fără echivoc în privința asta. Sub conducerea mea, Regatul Unit nu va căuta nicio relație cu Europa care să se bazeze pe alinierea la legislația UE”, a spus el pe 25 noiembrie.

Sursa: RADOR