Cum ar putea arăta următorul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Energia nucleară și un plafon al prețului petrolului e puțin probabil să fie incluse în cel de-al 7-lea pachet de sancțiuni contra Rusiei, au declarat mai mulți diplomați europeni.
Consultările din weekend privind noul pachet de sancțiuni a provocat nemulțumire în rândul statelor membre care doresc sancțiuni mai dure.
În acest weekend, Comisia Europeană a organizat consultări cu statele membre UE cu privire la următorul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Executivul european urmează să vină săptămâna aceasta cu o propunere oficială privind acest pachet. Aprobarea noilor sancțiuni ar trebui să fie făcută înainte ca miniștrii europeni de externe să se întâlnească la mijlocul lunii octombrie, a declarat un oficial UE pentru EURACTIV.com.
Măsurile propuse de cei care doresc sancțiuni mai dure împotriva Rusiei ar include, printre altele, sectorul nuclear, bunurile de lux și sectoarele IT și tehnologic, precum și excluderea mai multor bănci din sistemul SWIFT, potrivit unui document consultat de EURACTIV.
Germania, susțin diplomații UE, ar fi și ea de acord cu mai multe sancțiuni, după ce a insistat pentru o interdicție asupra companiilor europene care oferă finanțare pentru minele de metal și metale rare din Rusia și asupra importurilor de uraniu.
Fără sectorul nuclear și plafonarea prețului la petrol
Nu vor exista noi sancțiuni pentru importurile UE de energie din Rusia, în pofida faptului că unele țări solicită includerea gazelor fosile și a energiei nucleare.
Energia nucleară, un sector cheie pentru țări precum Franța și Bulgaria, este puțin probabil să fie inclusă în pachet și a stârnit îngrijorări în rândul unor state membre cu privire la întreținerea centralelor nucleare din Europa, au declarat pentru EURACTIV mai mulți diplomați UE.
Măsura ar fi afectat „construcția de instalații sau instalarea de echipamente, furnizarea de servicii, echipamente sau tehnologie pentru activități legate de producerea de energie sau producția de energie electrică atât în Rusia, cât și în străinătate”.
Acest lucru ar fi putut afecta construcția a două noi unități la centrală nucleară Paks din Ungaria, susținută de Rusia. Budapesta, cu siguranță, ar fi respins acest lucru.
De asemenea, ideea de a include un mecanism de plafonare a prețurilor exporturilor rusești de petrol, așa cum s-a convenit de țările G7, nu beneficiază unanimitate între statele membre, au adăugat diplomații.
Este probabil ca, cel puțin pe termen scurt, Bruxelles-ul să se gândească la abordarea problemei prețurilor ridicate la gaz prin discuții cu țările furnizoare, mai degrabă decât să limiteze importurile.
Pe fondul presiunilor SUA de a avea un mecanism în vigoare până pe 5 decembrie, când intră în vigoare o interdicție convenită anterior asupra importurilor maritime de țiței rusesc, sud-europenii, în special, nu au fost de acord cu acest pas.
"Există o mulțime de discuții în jurul plafonării prețului petrolului și al (includerii) energiei nucleare în pachetul de sancțiuni, dar din câte știm, Comisia Europeană nu a exclus încă nimic”, a declarat un diplomat UE pentru EURACTIV.
Un alt diplomat al UE s-a referit la nemulțumirea celor care doresc sancțiuni mai dure, care consideră că excluderea elementului energetic "slăbește" pachetul.
Eludarea sancțiunilor
Un grup de state membre, inclusiv Țările de Jos, Franța, Polonia și Țările Baltice, a sugerat un nou criteriu: eludarea sancțiunilor ar putea deveni un motiv pentru sancționarea persoanelor și entităților.
"Comisia Europeană pare dispusă să analizeze acest lucru, având în vedere că ar putea funcționa ca un mijloc de descurajare pentru cei care contribuie la eludarea sancțiunilor”, a declarat un diplomat UE pentru EURACTIV.
În mai, Executivul european a dezvăluit un plan conform căruia încălcarea sancțiunilor UE ar deveni o infracțiune în întreg spațiul comunitar.
Propunerea mai are nevoie de sprijinul statelor membre, care sunt în mod tradițional precaute cu privire la reformele care necesită modificări ale legilor lor penale.
Interdicție pentru diamante
Polonia, Irlanda, Lituania, Estonia și Letonia au propus introducerea unei interdicții asupra importurilor de diamante din Rusia. Compania rusă Alrosa este cel mai mare producător mondial de pietre prețioase brute.
Diamantele de fabricație rusă nu au fost incluse până acum pe lista embargoului. Belgia, care are cel mai mare centru comercial de diamante din lume - Anvers, a făcut lobby masiv pentru a nu fi incluse pe lista sancțiunilor.
E de așteptat ca Belgia să renunțe la această opoziție, au precizat doi diplomați europeni.
Comentarii