Parlamentul European a lansat luni primele estimări ale viitoarei sale componențe (cea de-a noua legislatură), în baza unei selecții de sondaje naționale reprezentative. În cazul României, PSD ar obţine 10 mandate, iar PNL - 8.

Legislativul European a publicat un prim set de estimări despre cum ar putea arăta componența sa după alegerile din mai, în baza sondajelor realizate la începutul lunii februarie. Cifrele provin dintr-o selecție de sondaje reprezentative efectuate de institute naționale de sondare a opiniei publice din statele membre și agregate de Kantar public în numele Parlamentului European, informează Biroul de Legătură al PE la Bucureşti.

Partidele sunt atribuite numai grupurilor politice existente sau acolo unde sunt deja afiliate unui partid politic european asociat. Toate noile partide și mișcări, care nu și-au declarat încă intențiile, intră în categoria „altele”.

În urma proiecției preferințelor electorale actuale din UE 27 asupra componenței Parlamentului după Brexit, viitorul legislativ reflectă un peisaj politic mai fragmentat ca niciodată. Următorul parlament va avea mai puțini deputați (705) față de actualul format (751).

România, în schimb, va avea un eurodeputat în plus - 33 faţă de 22 în actuala legislatură.

Pentru România estimările se bazează pe trei sondaje realizate recent de CURS, IMAS şi BCS.

Astfel, PSD ar obţine 10 mandate - faţă de 13 în prezent, în timp ce PNL ar obţine tot opt mandate.

Pro România, USR şi ALDE ar obţine câte trei mandate, iar PLUS, UDMR şi PMP - câte două.

De menţionat că sondajele au fost realizate înainte de formarea "Alianţei 2020 USR-PLUS".

În ceea ce priveşte grupurile politice din Parlamentul European, cele mai importante formaţiuni ar urma să aibă mai puţin eurodeputaţi.

Cel mai mare grup, Partidul Popular European (PPE) ar pierde 34 de eurodeputaţi - de la 217 la 183, în timp ce social-democraţii ar scădea de la 186 la 135, mai puţin cu 51.

Liberalii, în schimb, ar câştiga şapte mandate - de la 68 la 75.