România și Estonia nu au ținut cont de sugestia lui Juncker de a nu mai trimite înlocuitori pentru comisarii aleși eurodeputați. Există riscul ca cei propuși pentru interimat să fie audiați în PE în același timp cu comisarii desemnați.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat recent, într-un interviu, că România și Estonia ar trebui să nu mai trimită înlocuitori pentru comisarii Corina Crețu și Andrus Ansip. El motiva sugestia prin timpul scurt rămas până la finalul mandatului actualei comisii, precum și prin sumele mari de bani care ar fi fost cheltuite pentru instalarea celor doi comisari (plata staff-urilor, salarii, pensii etc). În interviul acordat Bild, Juncker a explicat că pentru fiecare înlocuitor s-ar economisi circa un milion de euro pentru cele patru luni rămase din mandatul actualei Comisii. 

Cele state membre nu au ținut cont de propunerea lui Juncker, iar Consiliul UE a respins solicitarea șefului Executivului. După o consultare cu președintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă i-a transmis liderului CE că îl propune pe fostul eurodeputat PSD Ioan-Mircea Pașcu.

Corina Crețu a fost comisar pentru Politici Regionale, iar Andrus Ansip pentru Piața Digitală. Asta nu înseamnă că cei propuși de București și Tallinn vor ocupa automat aceleași portofolii.

Momentan, cele două portofolii au fost repartizate altor comisari. Comisarul pentru Politica de Vecinătate, Johannes Hahn, se ocupă și de Politicile Regionale, iar gestionarea agendei digitale i-a revenit vicepreședintelui pentru Uniunea Energetică, Maros Sefcovici.

Întrebată marți dacă nu există riscul ca cei propuși pentru interimat să fie audiați în Parlamentul European în același timp cu comisarii desemnați, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Mina Andreeva, a evitat un răspuns clar.

"Regretăm faptul că Consiliul a decis să nu accepte această propunere", a declarat Andreeva, adăugând că Jean-Claude Juncker îi va intervieva pe cei doi candidați "în zilele următoare" pentru a stabili compatibilitatea lor, conform art. 17 al Tratatului privind Uniunea Europeană. În funcție de CV-uri și de experiența celor doi, Juncker va decide ce portofolii le repartizează. 

Mina Andreeva a precizat că nu are o dată exactă privind interviurile celor doi candidați.

Ce urmează după interviul cu Juncker?

După ce președintele Comisiei le repartizează celor doi portofoliile, candidații se vor duce într-una dintre comisiile Parlamentului European pentru a fi audiați, conform prevederilor art. 246 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene. Cum Legislativul European intră în vacanță în august, dacă cei doi nu sunt audiați până la finalul acestei luni, ei vor ajunge în fața eurodeputaților în septembrie. Adică în același timp cu comisarii desemnați pentru viitoarea Comisie, potrivit calendarului.  În acest scenariu, comisarii interimari vor activa mai puțin de două luni.

Mandatul Comisiei Juncker se încheie la 31 octombrie. Comisarii desemnați - propuși de Ursula von der Leyen după ce e acceptată de eurodeputați - urmează să fie audiați în PE în septembrie și octombrie. Tot în octombrie, Parlamentul European ar trebui să aprobe noua Comisie, iar președintele ei să susțină discursul inaugural în plenul de la Strabourg.

Datele se vor modifica doar dacă eurodeputații nu o vor accepta luna aceasta pe Ursula von der Leyen, nominalizată de Consiliul European pentru conducerea Comisiei. În acest caz, Consiliul European trebuie să vină cu o altă propunere.