România şi Estonia nu au ţinut cont de sugestia lui Juncker de a nu mai trimite înlocuitori pentru comisarii aleşi eurodeputaţi. Există riscul ca cei propuşi pentru interimat să fie audiaţi în PE în acelaşi timp cu comisarii desemnaţi.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat recent, într-un interviu, că România şi Estonia ar trebui să nu mai trimită înlocuitori pentru comisarii Corina Creţu şi Andrus Ansip. El motiva sugestia prin timpul scurt rămas până la finalul mandatului actualei comisii, precum şi prin sumele mari de bani care ar fi fost cheltuite pentru instalarea celor doi comisari (plata staff-urilor, salarii, pensii etc). În interviul acordat Bild, Juncker a explicat că pentru fiecare înlocuitor s-ar economisi circa un milion de euro pentru cele patru luni rămase din mandatul actualei Comisii. 

Cele state membre nu au ţinut cont de propunerea lui Juncker, iar Consiliul UE a respins solicitarea şefului Executivului. După o consultare cu preşedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă i-a transmis liderului CE că îl propune pe fostul eurodeputat PSD Ioan-Mircea Paşcu.

Corina Creţu a fost comisar pentru Politici Regionale, iar Andrus Ansip pentru Piaţa Digitală. Asta nu înseamnă că cei propuşi de Bucureşti şi Tallinn vor ocupa automat aceleaşi portofolii.

Momentan, cele două portofolii au fost repartizate altor comisari. Comisarul pentru Politica de Vecinătate, Johannes Hahn, se ocupă şi de Politicile Regionale, iar gestionarea agendei digitale i-a revenit vicepreşedintelui pentru Uniunea Energetică, Maros Sefcovici.

Întrebată marţi dacă nu există riscul ca cei propuşi pentru interimat să fie audiaţi în Parlamentul European în acelaşi timp cu comisarii desemnaţi, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Mina Andreeva, a evitat un răspuns clar.

"Regretăm faptul că Consiliul a decis să nu accepte această propunere", a declarat Andreeva, adăugând că Jean-Claude Juncker îi va intervieva pe cei doi candidați "în zilele următoare" pentru a stabili compatibilitatea lor, conform art. 17 al Tratatului privind Uniunea Europeană. În funcţie de CV-uri şi de experienţa celor doi, Juncker va decide ce portofolii le repartizează. 

Mina Andreeva a precizat că nu are o dată exactă privind interviurile celor doi candidaţi.

Ce urmează după interviul cu Juncker?

După ce preşedintele Comisiei le repartizează celor doi portofoliile, candidaţii se vor duce într-una dintre comisiile Parlamentului European pentru a fi audiaţi, conform prevederilor art. 246 din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene. Cum Legislativul European intră în vacanţă în august, dacă cei doi nu sunt audiaţi până la finalul acestei luni, ei vor ajunge în faţa eurodeputaţilor în septembrie. Adică în acelaşi timp cu comisarii desemnaţi pentru viitoarea Comisie, potrivit calendarului.  În acest scenariu, comisarii interimari vor activa mai puţin de două luni.

Mandatul Comisiei Juncker se încheie la 31 octombrie. Comisarii desemnaţi - propuşi de Ursula von der Leyen după ce e acceptată de eurodeputaţi - urmează să fie audiaţi în PE în septembrie şi octombrie. Tot în octombrie, Parlamentul European ar trebui să aprobe noua Comisie, iar preşedintele ei să susţină discursul inaugural în plenul de la Strabourg.

Datele se vor modifica doar dacă eurodeputaţii nu o vor accepta luna aceasta pe Ursula von der Leyen, nominalizată de Consiliul European pentru conducerea Comisiei. În acest caz, Consiliul European trebuie să vină cu o altă propunere.