Liderii UE au ajuns marți dimineața la un acord cu privire la un pachet de măsuri pentru redresarea economiilor afectate de pandemia de Sars-CoV-2.

Pachetul, la care s-a ajuns după patru zile și nopți de negocieri, e format din 1.074 miliarde de euro pentru bugetul european din perioada 2021-2027 și 750 de miliarde de euro, valoarea fondului de redresare economică: 390 de miliarde de euro reprezintă granturi, iar 360 de miliarde de euro - împrumuturi.

Cheia acordului este un element nou în procesul de elaborare a politicilor UE: Comisia Europeană se va împrumuta masiv pe piață și apoi va acorda granturi statelor membre care au nevoie. Șefii de stat și de guvern au convenit că Executivul de la Bruxelles să împrumute  mai ieftin cele 750 de miliarde de euro ale planului de redresare, folosindu-se de ratingul său triplu A, relatează Reuters.

Granturile obligă blocul comunitar să facă rost de bani pentru a returna împrumuturile până în 2058. Returnarea sumelor va începe în 2027.

De unde?

- statele membre vor impune o taxă pentru plasticul nereciclat și vor transfera veniturile din această taxă către UE.

- din 2023 va exista o taxă pentru bunurile importate din state cu standarde mai scăzute decât cele ale UE în privința emisiilor de carbon.

- alte opțiuni: taxa pe tranzacțiile financiare și extinderea sistemului de comercializare a cotelor de emisii la sectoarele maritim și aeronautic.

Cum vor fi acordate granturile?

Aceste subvenții vor fi acordate țărilor care prezintă planuri de consolidare a potențialului lor de creștere, de creare de locuri de muncă și planuri privind reziliența economică și socială a economiilor lor.

De asemenea, aceste planuri trebuie să promoveze economii ”mai verzi” și mai digitale și în conformitate cu recomandările anuale ale Comisiei. Prin această prevedere, liderii europeni au încercat să se asigure că subvențiile nu vor intra pur și simplu în bugetul normal al statelor membre.

Fiecare țară va prezenta proiecte pentru primirea granturilor, pe care Comisia Europeană le va examina în decurs de două luni. Criteriile se bazează pe recomandările specifice de țară. După ce CE e de acord, e nevoie și de o majoritate calificată în Consiliu. Dacă vreun stat membru consideră că nu au fost îndeplinite condițiile, poate cere liderilor UE o dezbatere în termen de trei luni.

Banii vor fi condiționați și nu prea de respectarea statului de drept, Polonia și Ungaria au reușit să blocheze condiții mai dure, dat fiind că cele două state se află în conflict cu Bruxellesul pe această temă. Dacă CE va decide că există ”deficiențe generalizate în statele membre în ceea ce privește respectarea statului de drept”, poate propune măsuri de sancționare, măsuri catre trebuie sprijinite de o majoritate calificată în Consiliu. 

Premierul Viktor Orban a prezentat această modificare față de textul inițial drept o victorie obținută de Ungaria la Bruxelles.

Când vor fi acordate granturile?

70% urmează să fie cheltuite în 2021 și 2022, iar 30% în 2023.

Acord la Summitul UE. Macron: O zi istorică pentru Europa

Mai mult pe EurActiv »