Planul european, respectiv planul franco-german de normalizare a relațiilor dintre Belgrad și Priștina, este noul cadru de negociere pentru rezolvarea problemei Kosovo a anunțat președintele Serbiei, Aleksandar Vucici.

Acest plan presupune ca Belgradul să fie de acord cu primirea Kosovo în ONU, a adăugat președintele sârb, relatează RTS.

Poziția viitoare a Serbiei va fi dezbătută în Parlamentul Serbiei în următoarele zece zile, iar la dezbatere va fi prezent și președintele Serbiei.

La o zi după ce Vucici a prezentat public ce a discutat cu emisarii speciali (emisarul special al Uniunii Europene pentru dialogul Belgrad-Pristina, Miroslav Lajčak, emisarul SUA pentru Balcanii de Vest, Gabriel Escobar, emisarul Franței, Emmanuel Bonne, emisarul Germaniei, Jens Plöetner și consilierul Guvernului italian, Francesco Talò; n.r.), diplomații occidentali au făcut apel ca acest plan să fie acceptat cât mai repede de Belgrad.

"Noi nu am participat la pregătirea acestui plan, nimeni nu ne-a întrebat nimic, nimeni nu ne-a consultat. Ei au venit să ne prezinte planul și să ne informeze despre ce au scris pe acea hârtie", a transmis Vucici.

"Nu este vorba de amenințări sau sancțiuni, ci este o șansă pe care Serbia trebuie să o analizeze. Posibilitatea de a se accelera apropierea de Uniunea Europeană, de a se consolida dezvoltarea economică și de a se permite populației din regiune, inclusiv minorității sârbe din Kosovo, să trăiască mai bine, să progreseze", a subliniat ambasadorul Franței la Belgrad, Pierre Cochard.

"Considerăm că este un drum important și singurul prin care se poate încheia conflictul din regiune. Prin urmare, dorința noastră este ca dialogul să se încheie cât mai curând și să aibă rezultate", a declarat ambasadorul Germaniei la Belgrad, Anke Conrad.

Totuși, analiștii sârbi avertizează că rezultatul acceptării acestui plan ar putea fi modificarea poziției celor cinci state membre UE care nu au recunoscut independența Kosovo. "Acest plan oferă o soluție care se îndreaptă spre recunoașterea finală a independenței Kosovo și confirmarea statalității Kosovo prin primirea în ONU", a declarat fostul diplomat sârb, Zoran Milivojevici.

Planul european este sprijinit și de SUA, dar ambasadorul SUA la Belgrad, Christopher Hill, amintește că implementarea acestui plan trebuie precedată de formarea Uniunii Comunităților Sârbești (ZSO) din Kosovo. Despre aceasta vor discuta partidele politice kosovare și sectorul civil la întâlnirea convocată la 31 ianuarie de ambasadorul SUA la Pristina, Jeffrey Hovenier.

"Întâi trebuie rezolvată formarea ZSO și apoi implementarea planului european, pentru care este nevoie de mai mult timp. Pe primul loc este implementarea acordurilor deja convenite", a declarat Hill.

Șeful diplomației sârbe: Au înțeles linia roșie a Belgradului

Ministrul sârb de externe, Ivica Dacici, a discutat la Bruxelles cu înalți oficiali europeni despre dialogul Belgrad-Priștina și integrarea europeană a Serbiei. Dacici s-a întâlnit cu șeful diplomației europene, Josep Borrell, și emisarul special al Uniunii Europene pentru dialog, Miroslav Lajčak, cu membri ai Comisiei Europene și ai Parlamentului European. 

Dacici a declarat că Borrell și Lajčak au subliniat abordarea constructivă a Belgradului în această nouă fază a discuțiilor.

"Și-au exprimat dorința ca în perioada următoare să nu se mai ocupe de conflictele zilnice din Kosovo, care potrivit opiniei noastre sunt provocate de (premierul Kosovo, Albin) Kurti, ci să se ajungă la un acord care ar da garanții ferme și ar asigura pacea și stabilitatea. În acest sens au apreciat angajamentul constructiv al Serbiei și al președintelui Aleksandar Vucici", a declarat Dacici, adăugând că interlocutorii săi au înțeles că linia roșie a Belgradului este primirea Kosovo în ONU și că formarea Uniunii Comunităților Sârbești din Kosovo nu trebuie să fie controversată, notează RTS.

Derek Chollet a făcut apel la premierul Kosovo să accepte planul pentru normalizarea relațiilor dintre Belgrad și Priștina

Derek Chollet, consilier la Departamentul de stat al SUA, a discutat cu premierul Kosovo, Albin Kurti, despre planul european privind normalizarea relațiilor dintre Belgrad și Priștina.

"Am discutat cu premierul Kurti despre planul european privind normalizarea relațiilor cu Serbia și am făcut apel ca Pristina să-l accepte", a postat Chollet pe Twitter după discuție, adăugând că tema principală a discuției a fost parteneriatul Washington-Priștina și obiectivul comun – avansarea Kosovo în procesul de integrare euroatlantică.

Chollet a menționat că s-a discutat și despre formarea Uniunii Comunităților Sârbești din Kosovo (ZSO): "Am discutat și despre avansarea în discuțiile privind formarea ZSO, în contextul dialogului, precum și despre necesitatea ca reprezentanții sârbilor kosovari să-și reia activitatea din cadrul instituțiilor Kosovo".

Sursa: RADOR