Rezolutia PE prin care cere Comisiei Europene sa interzica folosirea tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri a starnit multe discutii in Romania, si in special in randul europarlamentarilor romani. Ei au votat, in general, in functie de disciplina de partid. Nu au lipsit, insa, surprizele.

Parlamentul European a adoptat o rezolutie prin care cere Executivului European sa interzica folosirea tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri. In plus, Parlamentul invita Comisia sa ia initiativa in vederea interzicerii totale a utilizarii tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri in UE pana la sfarsitul lui 2011, considerand ca aceasta este singura modalitate sigura de protejare a resurselor de apa si a ecosistemelor impotriva poluarii cu cianuri in urma activitatilor miniere, si sa realizeze concomitent o evaluare curenta a impactului.

Cum s-au pozitionat europarlamentarii romani

Printre initiatorii rezolutiei s-au numarat si deputatele din Romania Daciana Sarbu si Renate Weber. La votul final asupra rezolutiei, 19 europarlamentari romani au votat pentru, 12 impotriva, iar 2 s-au abtinut. Eurodeputatii romani care au votat impotriva au fost cei ai PDL, afiliat PPE (Elena Basescu, Sebastian Bodu, Petru Luhan, Rares Niculescu, Cristian Preda, Theodor Stolojan si Traian Ungureanu), precum si Ioan Mircea Pascu (PSD, afiliat S&D) si Adina Valean (PNL, afiliat ALDE). De remarcat ca Monica Macovei nu a respectat linia PDL si a votat in favoarea rezolutiei. De la PNL, Ramona Manescu si Norica Nicolai s-au abtinut.

Linia oficiala a grupului ALDE a fost de abtinere in legatura cu acest vot, in timp ce toate celelalte grupuri au cerut membrilor lor sa voteze pentru rezolutie.

Lista completa de vot pe aceasta rezolutie

Doru Frantescu, director al Institutului European pentru Democratie Participativa – Qvorum, spune ca “rezolutia adoptata este una nelegislativa, ceea ce inseamna ca ea nu are putere de lege, dar este un pas catre elaborarea unei legi in acest sens. Pentru ca interzicerea tehnologiilor sa devina lege pe teritoriul UE, trebuie ca mai intai Comisia Europeana sa reactioneze la invitatia pe care i-a adresat-o astazi Parlamentul si sa initieze o propunere legislativa in acest sens. Odata finalizata, propunerea va trebui sa parcurga procesul legislativ, trebuind sa fie adoptata de cele doua ramuri legislative: Consiliul si Parlamentul European. Acest proces poate dura chiar si 2 ani.“