UE pregătește o serie de dezbateri privind viitorul continentului european sub egida Conferinței pentru viitorul Europei.

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, prim-ministrul Portugaliei, António Costa, în numele Președinției Consiliului, și președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, au semnat miercuri Declarația comună referitoare la Conferința privind viitorul Europei.  Aceasta pregătește terenul pentru lansarea unei serii de dezbateri și discuții care le vor permite cetățenilor din toate colțurile Europei să își împărtășească ideile pentru a contribui la conturarea viitorului Europei.

„Astăzi îi invităm pe toți europenii să se exprime. Să spună în ce Europă doresc să trăiască, să o modeleze și să își unească forțele pentru a ne ajuta să o construim. Așteptările cetățenilor sunt clare: își doresc să aibă un cuvânt de spus cu privire la viitorul Europei și la temele care le afectează viața. Și promisiunea noastră de astăzi este la fel de clară: îi vom asculta. Iar apoi vom acționa”, a spus von der Leyen.

Premierul portughez a indicat că organizarea acestei conferințe este un mesaj de încredere și speranță pentru viitor. „Avem încredere că vom depăși pandemia și criza; avem speranța că împreună vom construi o Europă viitoare echitabilă, ecologică și digitală”, a punctat Antonio Costa.

Conferința își propune să le acorde cetățenilor un rol mai important în conturarea politicilor și a obiectivelor UE, îmbunătățind astfel reziliența Uniunii la crize, indiferent de natura economică sau sanitară a acestora. Conferința va crea un nou forum public pentru o dezbatere deschisă, incluzivă, transparentă și structurată cu cetățenii europeni pe temele care contează pentru ei și care le afectează viața de zi cu zi.

Declarația comună cuprinde o listă neexhaustivă de teme posibile pentru conferință. Sunt menționate aspecte precum sănătatea, schimbările climatice, echitatea socială, transformarea digitală, rolul UE în lume și modalitățile de consolidare a proceselor democratice care guvernează UE. Aceste teme corespund priorităților generale ale UE și aspectelor semnalate de cetățeni în sondajele de opinie. În cele din urmă, cetățenii participanți vor decide ce subiecte vor fi discutate în cadrul conferinței.

Mai mult, declarația comună stabilește domeniul de aplicare, structura, obiectivele și principiile conferinței. Se pregătește astfel terenul pentru evenimentele conduse de cetățeni, care urmează să fie organizate în colaborare cu societatea civilă și părțile interesate de la toate nivelurile, cu parlamentele naționale și regionale, cu Comitetul Regiunilor, cu Comitetul Economic și Social, cu partenerii sociali și cu mediul academic. Participarea lor la acest proces este esențială pentru a se asigura informarea și implicarea pe cea mai largă scară.